Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » UTM a câștigat concursul pentru utilizarea pavilionului RM la WorldExpo Milano-2015
UTM a câștigat concursul pentru utilizarea pavilionului RM la WorldExpo Milano-2015
Sursă foto: http://www.utm.md/

UTM a câștigat concursul pentru utilizarea pavilionului RM la WorldExpo Milano-2015

Distribuie articolul:

Universitatea Tehnică a Moldovei a câştigat Concursul de idei şi proiecte pentru utilizarea patrimoniului public rămas în urma demontării pavilionului Republicii Moldova la WorldExpo „Milano-2015”. O decizie în acest sens a fost adoptată de o comisie specială, după analiza ofertelor prezentate la concurs.

Prezentând oferta UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul universităţii, a menţionat că pavilionul va fi amplasat în cadrul Complexului Inovaţional şi de Excelenţă din campusul Râşcani al UTM, unde zilnic, sunt antrenaţi în activităţi educaţionale şi de cercetare circa 6 mii de studenţi. Pavilionul va fi utilizat ca platformă educaţională la ciclurile Licenţă, Masterat şi Doctorat şi poligon pentru testarea ideilor studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în diferite domenii, în scopul promovării creaţiei inginereşti în activitatea inovaţională, dar şi ca centru expoziţional pentru evenimente de rang instituţional, local şi național.

Pentru reinstalarea pavilionului şi punerea lui în circulaţie, va fi nevoie de circa 3 milioane de lei, aceste mijloace urmând a fi alocate atât din bugetul instituţiei, cât şi din contribuţiile partenerilor de dezvoltare ai universităţii.

Analizând ofertele de idei prezentate pentru concurs, viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, a accentuat că proiectul prezentat de Universitatea Tehnică a Moldovei este cel mai eficient atât din punct de vedere financiar, cât şi funcţional, deoarece oferă posibilitatea încadrării pavilionului în circuitul educaţional şi ştiinţific. Scopul concursului a constat în selectarea celei mai interesante idei sau a celui mai original proiect de utilizare eficientă a patrimoniului rămas în urma participării Republicii Moldova la Expoziţia Mondială „Milano-2015”.

Proiectul UTM întruneşte o serie de idei, care permit exploatarea la maximum a pavilionului din punct de vedere funcţional şi oferă accesibilitate pentru publicul larg. Iar câştigarea concursului pentru utilizarea acestuia de către UTM este o dovadă elocventă a recunoaşterii excelenţei academice, performanţelor ştiinţifice ale instituţiei, dar şi a capacităţilor manageriale ale echipei sale de conducere, ceea ce conferă un plus de valoare prestigiului şi recunoaşterii UTM pe plan naţional şi internaţional.

Republica Moldova a participat, în anul 2015, pentru prima dată cu pavilion propriu la Expoziţia Mondială EXPO 2015, care a avut loc în oraşul Milano, Italia. Pavilionul ţării noastre a ajuns în lista celor 11 ţări cu cele mai originale pavilioane, fiind plasat în rând cu pavilioanele Austriei, Estoniei, Israelului, Italiei, Chile etc.

Sursă: www.utm.md

Distribuie articolul: