Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Uniunea Europeană oferă asistență în educație pentru copiii cu necesităţi speciale
Uniunea Europeană oferă asistență în educație pentru copiii cu necesităţi speciale
Sursă foto: http://edu.gov.md/

Uniunea Europeană oferă asistență în educație pentru copiii cu necesităţi speciale

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Copiii cu necesităţi speciale din 5 raioane ale Republicii Moldova vor avea acces la serviciile comunitare de suport şi educaţie încă din primii ani de viaţă. Acest lucru va fi posibil datorită unui proiect care va fi finanţat de Uniunea Europeană. În acest sens,. A fost semnat un Memorandum de Înţelegere privind sprijinul pentru implementarea proiectului dintre Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Asociaţia Obştească „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC).

Proiectul va viza copii cu necesităţi speciale, cu vârsta cuprinsă între 0 şi 7 ani şi familiilor acestora la programe de suport şi se va desfăşura în perioada 2016-2018, în raioanele Cahul, Călăraşi, Făleşti, Nisporeni şi Ungheni.

Programele vor fi orientate spre consolidarea capacităţilor părinţilor, profesioniştilor şi spre oferirea celor mai bune oportunităţi de dezvoltare în primii ani de viaţă a copiilor din această categorie.

În cadrul proiectului vor fi dezvoltate următoarele programe de suport şi educaţie: Terapia prin muzică sau Meloterapia – program de comunicare prin muzică; Portage – serviciu de asistenţă şi suport în educaţie la domiciliu, pentru familiile cu copii cu necesităţi speciale; Mellow Parenting – terapie de curs pentru consolidarea abilităţilor părinteşti şi fortificarea relaţiei dintre părinţi şi copii bazată pe teoria ataşamentului.

Viceministrul educaţiei Elena Cernei a menţionat că „Semnarea Memorandumului vine în susţinerea unor activităţi concrete din Planul de acţiuni pentru implementarea Programului de Dezvoltare a Educaţiei Incluzive în Republica Moldova, stabilind noi forme ale serviciilor de educaţie şi de suport pentru copiii cu deficienţe de auz, în special pentru copiii de vârstă mică”.

De asemenea, la nivel naţional, va fi dezvoltat programul de comunicare Makaton, care implică folosirea semnelor şi a simbolurilor pentru a ajuta oamenii să comunice. Acesta va fi integrat ca instrument de lucru pentru toţi actorii implicaţi în procesul educaţional cu copiii care au probleme în vorbire şi comunicare.

Toate aceste acţiuni vor contribui la implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Educaţiei Incluzive pentru anii 2011-2020 şi a Strategiei pentru protecţia copilului şi familiei pentru anii 2014-2020, vor consolida capacităţile autorităţilor publice centrale şi locale de a realiza aceste  programe. Bunele practici obţinute în cadrul proiectului vor fi diseminate în alte 6 raioane ale ţării, care vor fi integrate în sistemul naţional de educaţie şi protecţie socială.

Proiectul ”Sporirea accesului copiilor cu necesităţi speciale la servicii comunitare de suport şi educaţie în primii ani de viaţă” va fi implementat de AO ”Parteneriate pentru fiecare copil”, în colaborare cu consorţiul format din Organizaţiile Mellow Parenting şi HealthProm din Marea Britanie, cu susţinerea Ministerului Educaţiei, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi a administraţiilor publice locale din cele cinci raioane beneficiare ale proiectului.

Proiectul în valoare totală de 680.000 euro este finanţat de Uniunea Europeană.

Distribuie articolul: