Sanctum
Home » Profesori şi elevi. Sfaturi pentru părinţi » Umberto Eco: Învăţaţi copiii să păstreze vie arta scrisului de mână
Umberto Eco: Învăţaţi copiii să păstreze vie arta scrisului de mână
Sursă foto: Adevarul.ro

Umberto Eco: Învăţaţi copiii să păstreze vie arta scrisului de mână

Distribuie articolul:

La 19 februarie 2016, a murit marele scriitor italian Umberto Eco, unul dintre cei mai importanţi autori ai epocii contemporane. 

Umberto Eco a fost scriitor, filosof, eseist, semiotician, dar şi expert în comunicare. Acesta este motivul pentru care în 2009,  autorul celebrului roman „Numele trandafirului” a ţinut o frumoasă pledoarie în favoarea artei scrisului de mână. El îndemna părinţii să-şi înveţe copiii să păstreze viu acest mod de comunicare.

„Dacă există şcoli de călărie, deşi nu mai circulăm cu trăsura, dacă există cluburi unde putem învăţa să navigăm, deşi nu mai suntem la fel de devotaţi acestui mijloc de transport precum erau fenicienii în urmă cu 3.000 de ani, de ce nu ar exista şi şcoli de caligrafie, unde copiii să înveţe să păstreze vie arta scrisului de mână?”, se întreabă Umberto Eco.

Într-un editorial publicat în The Guardian şi citat de Ziare.com, Eco scria despre „vina” pe care o poartă inventatorul pixului pentru stilul dezastruos în care am ajuns cu toţii să scriem de mână şi despre lipsa de răbdare şi de fantezie de care am ajuns să dăm dovadă atunci când comunicăm în scris cu cei din jur.

„Tragedia a început cu mult înainte de apariţia computerului şi a telefonului mobil”, spune celebrul umanist, arătându-se totodată îngrijorat, dar şi amuzat de prescurtările ciudate la care am ajuns să apelăm în ziua de azi în mesajele transmise cu ajutorul acestora.

„Arta scrisului de mână ne stimulează controlul asupra mâinii, ne ajută să ne coordonăm privirea cu mişcarea degetelor. Scrisul de mână exprimă sufletul nostru, stilul sau personalitatea”, susţine Umberto Eco.

„Neîndoielnic, copiii din ziua de azi nu vor renunţa la noile descoperiri tehnologice. Dar trebuie să ţinem cont că întotdeauna umanitatea a ştiut să îşi redescopere adevăratele plăceri estetice sau sportive pe care civilizaţia le-a eliminat ca fiind ne-necesare.

Dacă nu ar exista, şcolile de caligrafie ar trebui inventate şi poate că într-o zi, ele vor deveni o bună afacere pentru cei care au o mână sigură, dar nu şi o slujbă la fel. Dar aceste şcoli există, totul e să le căutaţi pe Internet”, mai scrie cu umor scriitorul şi filosoful italian.

Sursă: www.activenews.ro

Distribuie articolul: