Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Se pregăteşte un „Erasmus” al şcolilor profesionale
Se pregăteşte un „Erasmus” al şcolilor profesionale
Sursă foto: http://www.cariereonline.ro

Se pregăteşte un „Erasmus” al şcolilor profesionale

Distribuie articolul:

30% din ore la şcoală, 70% în fabrică. Aşa arată orarul tinerilor ucenici ai unei fabrici de oţel din Kehl (Germania), unde se desfăşoară un proiect-pilot care ar putea fi începutul unui viitor program Erasmus pentru ucenici. 

Proiectul este gândit pe modelul german de învăţământ profesional dual. Astfel, şcoala profesională durează 3 ani şi jumătate. Elevii îşi petrec doar 30% din orele de pregătire în sălile de clasă, iar restul de 70%, în fabrică, la locul de muncă. Învăţământul profesional dual german este unul dintre principalele motive pentru care şomajul în rândul tinerilor din Germania este atât de scăzut.

Tinerii ar putea astfel să dobândească aptitudini diferite de cele pe care şi le dezvoltă în cadrul învăţământului profesional din propria ţară. Mai mult decât atât, un stagiu în afară ţării înseamnă oportunitatea de a învăţa o limbă străină, de a cunoaşte noi culturi şi chiar de a găsi noi oportunităţi de carieră.

Un partener important al acestui program trebuie să fie, însă, şi companiile din Europa.

Angajatorii trebuie să înţeleagă faptul că, dacă se implică în acest program, tinerii ucenici ai companiei vor putea învăţa lucruri noi în stagiul din străinătate, unele poate chiar necunoscute în propria firmă, iar când se vor întoarce în companie, vor putea împărtăşi din cunoştinţele proaspăt dobândite. Dar, pentru ca toate aceste lucruri să fie posibile, este nevoie, în primul rând, să găsim finanţare.

Uniunea Europeană (UE) trebuie să se angajeze să sprijine financiar programul, la fel ca în cazul Erasmus, astfel încât tinerii care vor să-şi petreacă un an de ucenicie în alt oraş, să beneficieze de o bursă pe parcursul schimbului. 

O altă piedică a acestui potenţial program o reprezintă diferenţele majore dintre sistemele de învăţământ profesional europene. De aceea este nevoie de o uniformizare la nivelul întregii Uniunii Europene a sistemelor de învăţământ profesional, cum s-a întâmplat cu sistemul universitar tip „Bologna”, care acum se regăseşte în toate universităţile din statele membre UE.

Aceste două măsuri – introducerea unui program european de schimb pentru ucenici şi, respectiv, uniformizarea sistemelor europene de învăţământ profesional, pot fi un real sprijin pentru revigorarea sistemului de învăţământ profesional din România. Şi asta deoarece, de vreo 20 de ani, la şcolile profesionale merg doar tinerii care nu au avut o medie suficient de mare pentru a intra la un liceu teoretic.

În ce priveşte învăţământul profesional tehnic din Republica Moldova, situaţia este următoarea:

În anul de studii 2015-2016, învăţământul profesional tehnic secundar se desfăşoară în 47 de şcoli profesionale, ceea ce înseamnă cu 26 de instituţii mai puţin decât acum 5 ani. Totodată, a scăzut şi numărul elevilor care optează pentru aceste studii: de la 21419 elevi în anul 2010-2011 până la 16098 în anul curent. Printre cele mai solicitate profesii care se studiază în şcolile profesionale sunt: bucătar, electrogazosudor-montator, tencuitor, croitor, cusător, lăcătuş repararea automobilelor etc. E de menţionat că, în acest an, din cei aproape 16100 de elevi încadraţi în şcolile profesionale, doar 107 studiază în învăţământul dual, cu finanţare bugetară.

Sursă: www.cariereonline.ro  

Distribuie articolul: