Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » Sărbătoarea lecturii în Franţa
Sărbătoarea lecturii în Franţa
Sursă foto: blog.thebookedition.com

Sărbătoarea lecturii în Franţa

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Sărbătoarea lecturii în Franţa este un eveniment unic şi deosebit de interesant. Nicio altă ţară din lume nu organizează o sărbătoare de asemenea amploare, dedicată lecturii şi cărţii.

Pentru prima dată, sărbătoarea lecturii în această ţară a fost organizată în anul 1989, la iniţiativa Ministerului Culturii al Franţei. Publicul francez a salutat cu entuziasm iniţiativa. În scurt timp, noua sărbătoare a fost inclusă în calendarul evenimentelor culturale anuale din această ţară, urmând ca ea să fie sărbătorită în fiecare an, în a doua jumătate a lunii octombrie.

Programul evenimentelor consacrate lecturii şi cărţii are o durată de trei zile, timp în care sunt organizate întâlniri cu scriitori şi poeţi, expoziţii şi prezentări de carte, târguri de carte, conferinţe şi seminare ştiinţifice. De asemenea, în aceste zile, oamenii îşi dăruiesc cărţi, donează cărţi bibliotecilor, iar scriitorii cunoscuţi organizează serate de creaţie pentru cititorii lor, în cadrul cărora povestesc despre viaţa şi activitatea pe care o desfăşoară, precum şi despre cele mai noi evenimente care au loc în lumea literară.

Toate emisiunile televizate şi cele radiofonice sunt consacrate literaturii şi scriitorilor, iar ziarele publică numeroase articole şi interviuri la aceeaşi temă. Cu alte cuvinte, Franţa trăieşte, timp de trei zile, în lumea literaturii, celelalte probleme cotidiene trecând pe planul doi. De aceea, sărbătoarea lecturii este pentru francezi o posibilitate unică de a lăsa toate grijile într-o parte şi de a se delecta cu o carte.

Distribuie articolul: