Sanctum
Home » Fără categorie » Salariile profesorilor din România vor fi majorate, dar rămân cele mai mici din UE
Salariile profesorilor din România vor fi majorate, dar rămân cele mai mici din UE
Sursă foto: www.targoviste.info

Salariile profesorilor din România vor fi majorate, dar rămân cele mai mici din UE

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

350 mii de cadre didactice, auxiliare şi nedidactice din România vor beneficia de salarii majorate începând cu luna decembrie 2015.  Majorarea salarială pentru toţi angajaţii din învăţământ a fost anunţată de ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu, în urma unei întâlniri cu sindicaliştii. În acest scop, vor fi alocaţi peste 1,7 miliarde de lei româneşti anual.

„A fost acceptată solicitarea ca în educaţie să se mai acorde, în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ: didactic, didactic auxiliar si nedidactic. Salariile pe luna decembrie se plătesc în luna ianuarie şi vor fi prinse pe bugetul anului 2016″, a declarat Sorin Câmpeanu.

„În momentul de faţă, un profesor debutant are salariu brut de 1380 de lei. După măririle din anul 2015, cu un procent suplimentar de 15%, înseamnă că ar ajunge la un procent brut de 1580 de lei, de la 1 decembrie”, a declarat Simion Hâncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Deşi salariile personalului din învăţământ au crescut deja în două etape în 2015 – 5% în martie şi încă 5% în septembrie, cu tot cu majorarea de 15% din decembrie, profesorii români se află tot la coada clasamentului atunci când vine vorba de veniturile dascălilor din Uniunea Europeană.

Potrivit datelor Băncii Elveţiene, un profesor român cu 10 ani vechime la catedră primeşte un salariu brut de aproximativ 5.400 de dolari an, în timp ce un dascăl cu aceeaşi experienţă din Roma, Paris sau Londra câştigă de 5-6 ori mai mult. 

Distribuie articolul: