Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » România, țara cu cei mai puțini tineri cu studii superioare absolvite
România, țara cu cei mai puțini tineri cu studii superioare absolvite
Sursă foto: www.zeus.aegee.org

România, țara cu cei mai puțini tineri cu studii superioare absolvite

Distribuie articolul:

Doar 25,6% din românii cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani au studii superioare, situând astfel România pe ultimul loc din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu Eurostat. Specialiștii spun că tinerii nu-și mai permit o educație și decid să părăsească sistemul de învățământ devreme.

Uniunea Europeană se mândrește însă cu faptul că procentul persoanelor cu vârsta între 30 și 34 de ani, care au absolvit studii superioare, a crescut mult în ultimii ani. în timp ce în 2002 acesta era de 23,6%, anul acesta a crescut la 39,1%. Astfel, a ajuns foarte aproape de obiectivul fixat prin strategia de dezvoltare UE numită Europe 2020.

Studiul publicat de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că țările membre care au cea mai mare rată de absolvire a învățământului terțiar sunt: Lituania (58,7%), Luxemburg (54,6%), Cipru (53,4%), Irlanda (52,9%) și Suedia (51%). La polul opus, cu cele mai mici rate de absolvire, se află România (25,6%), Italia (26,2%), Croația (29,5%) și Malta (29,8%).

România mai are 3 ani să îndeplinească obiectivul setat de Uniunea Europeană în ceea ce privește învățământul superior. „Pentru generațiile care au terminat facultatea în perioada 2007-2010 (aproximativ) avem una dintre cele mai scăzute rate de absolvire a învățământului terțiar din UE. Aceasta e perioada în care numărul studenților înmatriculați și al absolvenților în România a fost cel mai mare. Numărul record de absolvenți se păstrează pentru 2011 și 2012 probabil, după care scade. Cu alte cuvinte, în momentul de vârf, am fost tot în coada Europei. Iar momentul ăsta de climax educațional nu a produs creșterea calității resursei umane, ci scăderea relevanței diplomelor de studii superioare, motivând, parțial, declinul ulterior”, a explicat profesorul Adrian Hatos, de la Universitatea din Oradea, citat de adevarul.ro.

Acesta a adăugat că unii tineri români nu-și mai permit o educație și decid să părăsească sistemul de învățământ mult mai devreme, chiar și după clasa a VIII-a sau a X-a, iar soluția la această problemă ar putea fi o finanțare progresivă a școlilor. Strategia Uniunii Europene pentru Educație a fixat pentru fiecare stat membru o țintă pentru 2020, iar în timp ce țări ca Lituania și Luxemburg și-au îndeplinit și depășit obiectivul fixat, România mai are circa 4 procente, înregistrând o mică scădere față de anul trecut. 18,5% din români părăsesc timpuriu sistemul de învățământ.

„Nu sunt destule locuri la cămin, destule ajutoare sociale. Până anul ăsta, bursele erau mici și puține. Ar trebui finanțat mai bine sistemul educațional”, spune și președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR), Vlad Chereches.

Prin comparație cu anul 2006, proporția tinerilor care părăsesc timpuriu sistemul de învățământ a scăzut în 2016, în toate țările membre, cu excepția Cehiei, Slovaciei și României. Procentajul cel mai mic în ceea ce privește părăsirea timpurie a sistemului de învățământ, s-a înregistrat în Croația (2,8%). Au urmat apoi Litunia (4,8%), Slovenia (4,9%) și Polonia (5,2%). România este situată pe locul 3, cu 18,5%, înaintea ei aflându-se Spania, cu 19% și Malta 19,6%.

Sursă: www.portalinvatamant.ro

Distribuie articolul: