Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » Radu Andrei şi Alex Tatomir – colegi de clasă şi campioni!
Radu Andrei şi Alex Tatomir – colegi de clasă şi campioni!
Sursă foto: http://adevarul.ro/

Radu Andrei şi Alex Tatomir – colegi de clasă şi campioni!

Distribuie articolul:

Radu Andrei şi Alex Tatomir au 17 ani, sunt colegi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“ din Brăila. În această toamnă, au excelat la trei competiţii internaţionale importante, obţinând medalii de aur şi de bronz.

Radu Andrei s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Internaţională de Astronomie, iar Alex Tatomir a luat medalia de bronz la Olimpiada Informatică a Ţărilor Europei Centrale. Tot Alex a obţinut, câteva zile mai târziu, aur la Concursul Internaţional „Romanian Master of Informatics“.

Pentru Radu Andrei, medalia de aur obţinută în această toamnă este cea mai recentă realizare, dintr-un lung şir de succese obţinute la olimpiadele internaţionale. El a făcut parte din nou din lotul României la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care s-a desfăşurat, de data aceasta, la Plovdiv-Pamporov, Bulgaria, în perioada 5-13 octombrie. Echipa României a fost formată din 7 membri: 3 juniori şi 4 seniori. Toţi s-au întors acasă cu un premiu, însă elevul brăilean a fost cel mai bun, câştigând medalia de aur. „Competiţia a fost mai grea decât în anii trecuţi şi cred, a fost destul de strânsă. Au fost probleme noi, diferite de tot ce se văzuse până acum, care au făcut diferenţa“, spune Radu, adăugând că, din punctul lui de vedere, dacă îţi place ceea ce faci, rezultatele vin de la sine.

Palmaresul lui Radu Andrei la fazele naţionale şi internaţionale ale Olimpiadelor de Informatică, Fizică, Astronomie şi Astrofizică sau Ştiinţe este impresionant. În anul şcolar 2008-2009, pe când era în clasa a III-a, a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Informatică pentru clasa a V-a; în anul şcolar 2009-2010, a luat premiul I la Olimpiada Naţională de Informatică. A urmat: anul şcolar 2010-2011 – premiul I la Olimpiada Naţională de Informatică; anul şcolar 2011-2012 – premiul I la Olimpiada Naţională de Informatică; anul şcolar 2012-2013 – menţiune la Olimpiada Naţională de Informatică, premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Fizică; anul şcolar 2013-2014 – premiul I la Olimpiada Naţională de Informatică, premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Fizică, medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, plus calificare în lotul restrâns, menţiune la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori şi calificare în lotul lărgit. În anul şcolar 2014-2015, care coincide pentru Radu cu primul an de liceu, a adus deja medalia de argint de la Olimpiada Internaţională de Astronomie. A urmat succesul din acest an, când s-a întors în ţară cu medalia de aur.

Toate aceste rezultate au venit firesc, deoarece încă de mic, de la vârsta preşcolară, Radu a dovedit o capacitate deosebită de a învăţa noţiuni ce, în mod normal, pot fi înţelese mult mai târziu în viaţă. A învăţat să citească singur, iar când a intrat la şcoală, putea parcurge fără probleme filele cărţilor, în timp ce colegii săi abia silabiseau literele. Uimită de performanţele sale, învăţătoarea le-a sugerat părinţilor să meargă cu el la un psiholog, pentru a face un test de inteligenţă. S-a dovedit atunci că Radu are un IQ mult peste medie.

„Competiţia cea mai dificilă e la internaţională. La naţională sunt subiecte care nu se bazează foarte mult pe creativitatea elevului, se bazează pe memorarea multor noţiuni care pe mine nu mă interesează aşa de mult şi de asta să zicem că nu am ieşit pe primele locuri la naţională. La internaţională avem de-a face cu un alt tip de probleme, trebuie să gândeşti mai mult, sunt probleme mai bine gândite, după părerea mea“, afirmă Radu Andrei.

În decembrie, Radu va participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, care se va desfăşura în India.

Colegul său, Alex Tatomir, cel care toamna aceasta a reuşit rezultate foarte bune la concursuri internaţionale de informatică, spune, de asemenea, că atât timp cât faci totul din pasiune, pregătirea pentru astfel de competiţii, nu are de ce să ţi se pară o corvoadă.

„De multe ori, cei care sunt intervievaţi spun că e foarte greu şi necesită foarte mult timp şi sacrificii. Mulţi spun că nu mai ies cu prietenii în oraş. Consider că, dacă faci din pasiune, e totul destul de simplu. Nu consider că fac sacrificii. Pur şi simplu înlocuiesc multe alte chestii cu informatica, adică doar schimb unele lucruri care nu îmi plac cu lucruri care îmi plac“, explică Alex.

Până acum, Alex a mai cucerit un argint la Balcaniada de Juniori în clasa a VIII-a la Informatică şi încă un argint, anul trecut, la Concursul Internaţional „Romanian Master of Informatics“. Anul acesta, a câştigat medalia de bronz la cea de-a XXIII-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Ţărilor Europei Centrale, organizată la Piatra Neamţ. La competiţie au participat cei mai buni 52 de elevi în domeniul IT din 12 ţări. „A fost o experienţă destul de interesantă, cu probleme noi, total diferite faţă de olimpiadele naţionale. Toate ideile au fost noi şi originale. Au fost pe parte creativă. Cam asta e informatica“, spune Alex.

Pe lângă pregătirea pe care i-o oferă profesorii, Alex primeşte un sprijin consistent şi de la tatăl său, care activează în domeniul IT, ca programator.

După competiţia de la Piatra Neamţ, tânărul şi-a confirmat vocaţia pentru informatică şi la Concursul Internaţional „Romanian Master of Informatics“, care s-a desfăşurat în perioada 20-23 octombrie, la Bucureşti. Alex a fost cel mai bun, obţinând medalia de aur la acest maraton de programare, la care au participat 76 de concurenţi din opt ţări.

„Aceasta a fost a doua participare a mea, după ce anul trecut am obţinut o medalie de argint. La ediţia aceasta, problemele au avut un grad ridicat de dificultate şi mă bucur că am reuşit să câştig o medalie de aur şi să-mi îmbunătăţesc rezultatul de anul trecut“, mărturiseşte Alex.

Sursă: http://adevarul.ro

Distribuie articolul: