Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Peste 1300 de studenţi înmatriculaţi cu taxă au obţinut locuri bugetare
Peste 1300 de studenţi înmatriculaţi cu taxă au obţinut locuri bugetare
Sursă foto: Universitatea Tehnică a Moldovei

Peste 1300 de studenţi înmatriculaţi cu taxă au obţinut locuri bugetare

Distribuie articolul:

Peste 1300 de studenţi care au fost înmatriculaţi la ciclul I, în universităţile de stat, în bază de contract, au fost transferaţi la locuri bugetare. Acest lucru a fost posibil datorită rezultatelor academice foarte bune, pe care le-au obţinut pe parcursul anului de învăţământ 2015-2016.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi studenţi care au beneficiat de dreptul de a fi scutiţi de taxa pentru studii şi de a învăţa cu finanţare de la buget sunt de la Universitatea Tehnică a Moldovei şi de la Universitatea de Stat din Moldova. Printre beneficiari sunt studenţii celor 14 universităţi de stat, care organizează concursul, care au fost promovaţi în anul II şi în următorii ani de studii.

Nadejda Velişco, şef al Direcţiei învăţământ superior şi dezvoltare a ştiinţei, a specificat că ”studenţii care au obţinut o notă medie mare, desfăşoară activităţi ştiinţifice şi de cercetare sau au înregistrat performanţe sportive deosebite, au avut posibilitatea să îşi păstreze ori să ocupe un loc bugetar. Nu au fost scoase la concurs locurile bugetare pentru studenţii orfani, studenţi rămaşi fără îngrijirea părinţilor şi persoanele cu dizabilitate severă şi accentuată”.

Pentru anul I şi anul II (comparativ cu anul precedent) au fost scoase la concurs 4950 (5530), respectiv 5013 (5555) de locuri cu finanţare bugetară la care au participat şi 2392 (2781), respectiv 2020 (2820) de studenţi care învaţă prin contract cu achitarea taxei de studii. În rezultatul concursului, 882 (960) şi respectiv 444 (815) dintre studenţii cu taxă de studii din anii precedenţi au ocupat locuri cu finanţare bugetară, ceea ce constituie circa 18%  (18%) şi 9% (15%) din numărul total de locuri cu finanţare bugetară scoase la concurs.

”Concursul este organizat pentru al treilea an consecutiv, atestându-se o creştere a interesului din partea studenţilor pentru a păstra locul ocupat la buget. Acest fapt este demonstrat de numărul în scădere al tinerilor care studiază la contract cu achitarea taxei şi au ocupat locuri bugetare”, a subliniat Nadejda Velişco.

Concursurile pentru locurile bugetare se desfăşoară conform Regulamentului cu privire la condiţiile de ocupare a locurilor cu finanţare bugetară în instituţiile de învăţământ superior de stat din Republica Moldova, aprobat prin Ordinul nr. 748 din 12.07.2013.

Distribuie articolul: