Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Patru materii noi pentru elevii din România
Patru materii noi pentru elevii din România
Imagine simbol

Patru materii noi pentru elevii din România

Distribuie articolul:

Ministerul Educaţiei al României a aprobat programele şcolare pentru patru discipline opţionale pe care elevii din ciclul primar şi liceal le vor studia din anul şcolar următor.
Noile programe şcolare au fost adoptate şi publicate deja în Monitorul Oficial. Aşadar, începând cu anul şcolar 2015-2016, elevii vor participa la una dintre disciplinele opţionale „Joc şi mişcare”, „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier”, „Educaţie pentru dezvolvate” sau „Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală”.
O parte din discipline se adresează elevilor din clasele primare şi cealaltă – elevilor de liceu.
Prin intermediul opţionalului de „Joc şi mişcare”, elevii din clasele I şi a II-a vor fi influenţaţi pozitiv privind dezvoltarea cognitivă şi socio-afectivă.
„Potenţialul jocurilor de mişcare poate fi utilizat şi pentru consolidarea cunoştinţelor pe care copiii le dobândesc la alte discipline de studiu (româna, matematica, ştiinţele naturii). Maniera integrată de abordare a acestor obiecte de studiu face posibilă învăţarea/consolidarea prin jocuri dinamice a alfabetului, cifrelor, denumirii animalelor, fructelor, legumelor etc.
Prin faptul că îi este specifică activitatea în grup, jocul de mişcare favorizează manifestarea relaţiilor sociale (de cooperare, de întrecere), presupunând armonizarea intereselor individuale şi a eforturilor personale cu cele ale grupului; favorizează încadrarea în colectiv, asumarea de responsabilităţi, manifestarea atitudinii critice şi autocritice, a iniţiativei şi le permite copiilor să înveţe ce înseamnă toleranţa, acceptarea celuilalt, luarea unei decizii şi asumarea consecinţelor acesteia”, potrivit noii programe şcolare.
În cazul opţionalului de „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier”, elevii din clasele I-IV vor învăţa să recunoască poliţiştii rutieri, locurile de joacă sigure, locurile destinate plimbării cu bicicleta, regulile minime de circulaţie în siguranţă şi cele necesare transportului în comun.
Materia opţională de „Educaţie pentru dezvoltare” se adresează elevilor de liceu, care vor dobândi în urma parcurgerii acestor cursuri valorile de justiţie socială, solidaritate, responsabilitate socială şi faţă de mediu, cooperare pentru dezvoltare, atitudine pozitivă faţă de diversitate sau relaţionare pozitivă faţă de cei din jur.
De asemenea, liceenii vor participa opţional, din anul viitor, la disciplina „Educaţie pentru dreptuile de proprietate intelectuală”, în cadrul căreia vor studia problematica drepturilor de proprietate intelectuală.

Sursă: http://www.portalinvatamant.ro/

Distribuie articolul: