Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » O profesoară din România este nominalizată la Premiul ”Global Teacher”
O profesoară din România este nominalizată la Premiul ”Global Teacher”
Sursă foto: http://www.globalteacherprize.org/

O profesoară din România este nominalizată la Premiul ”Global Teacher”

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Suzy Manuela Prajea, profesoară de matematică, director al Colegiului Naţional ”Traian” din Drobeta Turnu Severin, a fost nominalizată, în premieră pentru un cadru didactic din România, la premiul ”Global Teacher – 2016″, ediţia a II-a. În luna februarie, vor fi anunţaţi primii 10 candidaţi, care vor fi incluşi în lista finaliştilor „Global Teacher – 2016”. Câştigătorul va fi stabilit de Academia Premiului ”Global Teacher”, iar premiul va fi decernat în luna martie 2016, la Forumul Global pentru Educaţie şi Aptitudini (GESF) din Dubai. Prajea a fost inclusă în lista primilor 50 de candidaţi dintre cei 8.000 de aspiranţi din 128 de ţări.

Suzy Manuela Prajea este absolventă a Facultăţii de Matematică a Universităţii de Vest din Timişoara, unde şi-a finalizat şi doctoratul. Într-un interviu acordat Agerpres, citat de www.portalinvatamant.ro, ea vorbeşte despre importanţa acestei nominalizări pentru învăţământul românesc şi despre misiunea cadrului didactic în ceea ce priveşte educaţia generaţiilor viitoare.

Această nominalizare reprezintă o recunoaştere internaţională a eforturilor proprii depuse în studierea matematicii şi, în acelaşi timp, demonstrează că şcoala de matematică românească este bine cotată în lume. De fapt, acest premiu Nobel pentru profesori, cu o valoare de un milion de dolari, a fost creat în scopul recunoaşterii contribuţiei unor profesori în direcţia prestaţiilor didactice excepţionale, a valorii lor. Matematica nu a reprezentat pentru mine neapărat un hobby, ci a fost o dorinţă de a face o carieră. În clasele a VIII-a şi a XI-a deja devenisem olimpică.

Suzy Manuela Prajea a transmis dragostea sa pentru matematică şi elevilor săi de la Colegiul Naţional ”Traian” din Drobeta Turnu Severin.

Am pregătit multe generaţii de elevi. Am investit în pregătirea lor cu o muncă asiduă şi multă dragoste. Pe parcursul ultimilor 25 de ani, am obţinut cu aceştia 64 de premii internaţionale, 133 de premii naţionale şi peste 430 de premii judeţene. M-am străduit, în activitatea didactică, să le insuflu acestora interesul pentru includerea elementelor matematicii în lumea reală, concentrându-le continuu atenţia pe tehnicile tradiţionale de învăţare şi repetare a unor concepte teoretice specifice acestei ştiinţe. Aşa se explică de ce mulţi dintre elevii mei sunt studenţi la Universităţile Harvard şi Princeton.

Dna Prajea a devenit cunoscută în lume datorită rezultatelor notabile realizate prin implementarea unor proiecte educaţionale.

Din anul 2012 şi până în prezent, am dezvoltat mai multe proiecte cu resurse financiare NASA. Ele s-au referit la cercetarea spaţiului, la studiul misiunilor spaţiale, la încălzirea globală. Am căutat să rezolvăm multe dintre fenomenele, tainele şi conceptele ce le presupun acestea, prin cercetarea ştiinţifică, adică prin utilizarea teoretică a Ştiinţei, Tehnologiei, Ingineriei şi Matematicii (STEM).
În 2014, am beneficiat de o bursă oferită de Compania Internaţională de Sponsorizare a Zborurilor Spaţiale ”Honeywell”. Aceasta se acordă anual profesorilor devotaţi cauzei nobile de a inspira şi a determina tânăra generaţie să studieze ştiinţele exacte.

Întrebată dacă ar pleca din ţară pentru a preda într-una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii, dna profesoară a răspuns:

– Nu. Locul meu, misiunea mea sunt aici, în România. Aici, şi numai aici sunt acasă. Am obligaţia de a pregăti tineri matematicieni să ajungă valori recunoscute în lumea întreagă.

Premiul Global pentru Educaţie, un fel de premiu Nobel în domeniul învăţământului, care funcţionează sub patronajul Alteţei Sale Seic Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, a fost lansat în anul 2014, de către Fundaţia Varkey. Concursul internaţional are drept obiectiv punerea în valoare a meseriei de cadru didactic şi este deschis profesorilor din toate ţările. Prima ediţie a reunit 1.300 de candidaturi provenite din 127 de ţări. Câştigătoarea primei ediţii, anunţată în martie 2015, a fost o profesoară din SUA, Nancie Atwell, care predă într-o şcoală din statul Maine, după o metodă inovatoare, pentru a încuraja elevii să citească şi să-şi amelioreze exprimarea în scris. Ea şi-a donat premiul şcolii sale. Premiul este în valoare de un milion de dolari.

Distribuie articolul: