Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Nota ”10” , din oficiu, la proba de limbă străină din cadrul BAC – 2016
Nota ”10” , din oficiu, la proba de limbă străină din cadrul BAC – 2016
Sursă foto: www.arewethere.yt

Nota ”10” , din oficiu, la proba de limbă străină din cadrul BAC – 2016

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Elevii din Republica Moldova care au studiat o limbă străină la diverse instituţii şi organizaţii şi au obţinut certificate recunoscute la nivel internaţional, vor fi notaţi cu „10”, din oficiu, la proba de examen la limba străină din cadrul BAC – 2016.

Astfel, potrivit Ordinului nr. 483 al Ministerului Educaţiei, de nota „10” vor beneficia 460 de elevi, care şi-au depus dosarele în acest scop. Faţă de sesiunea 2015, numărul elevilor care vor lua nota „10” din oficiu la acest examen s-a dublat.

Nota „10” va fi acordată, la fel, din oficiu, şi elevilor care au s-au plasat pe locurile I, II sau III la olimpiada republicană la disciplina respectivă sau au obţinut medalii la olimpiadele internaţionale de profil.

372 de candidaţi din cei 460 au studiat limba engleză, 47 – limba franceză, 23 – limba germană, 14 – limba spaniolă şi 4 – limba italiană.

Anatol Topală, directorul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, a menţionat că membrii Comisiei Naţionale de Examene au verificat dosarele prezentate de către instituţiile de învăţământ, precum şi informaţia primită de la instituţiile/organizaţiile ce au emis certificatele/diplomele candidaţilor care au promovat, pe parcursul învăţământului liceal, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine. Anatol Topală a accentuat că nota ”10” (zece), din oficiu, se poate acorda la oricare dintre limbile străine ce au fost studiate de candidaţi pe parcursul treptei liceale în fiecare din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a şi la care elevul are note medii anuale pentru fiecare din aceste clase. Totodată limba străină la care candidatul solicită acordarea notei „10” (zece), din oficiu, trebuie să coincidă cu limba străină indicată în cererea de înscriere la examenul de bacalaureat a candidatului.

(Ordinul nr. 483 din 24 mai 2016, precum şi lista elevilor care vor fi notaţi cu „10”, pot fi vizualizate aici)

Examenele de bacalaureat din acest an vor avea loc în perioada 3-21 iunie 2016, în 102 centre. La sesiunea curentă s-au înscris 22 342 de candidaţi, dintre care 5 348 de candidaţi sunt restanţieri din sesiunile anterioare .

Candidaţii vor susţine 4 probe de examen: la limba de instruire, limba străină, disciplina de profil şi o probă la solicitare. Candidaţii alolingvi vor susţine suplimentar o probă la limba română, iar elevii de etnie bulgară, găgăuză şi ucraineană vor susţine şi o probă la limba maternă.

Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 4-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de BAC la data de 27 iunie 2016.

Distribuie articolul: