Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Jumătate din copiii din România riscă să fie săraci
Jumătate din copiii din România riscă să fie săraci
Sursă foto: tv-h.ro

Jumătate din copiii din România riscă să fie săraci

Distribuie articolul:

51 la sută din copiii din România riscă să trăiască în sărăcie, ceea ce înseamnă că ei riscă cel mai mult din toate statele Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de Eurostat, citat de http://www.wall-street.ro.

Astfel, România se află pe primul loc în ce priveşte numărul copiilor expuşi la sărăcie, înaintea Bulgariei (45,2%) şi Ungariei (41,4%), în timp ce procentul este mult mai mic în ţări precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) şi Suedia (16,7%).

Per total, 1 din 4 copii riscă sărăcia în Europa. Potrivit Eurostat, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) riscă sărăcia şi excluziunea socială (2014). Acest număr reprezintă 27,7% din totalul copiilor din UE.

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vieţii. Marţi, 24 noiembrie, deputaţii europeni au votat o rezoluţie ce îndeamnă ţările UE să stimuleze eforturile de combatere a sărăciei în rândul copiilor şi a inegalităţilor sociale. Textul a fost aprobat cu 569 de voturi pentru, 77 împotrivă şi 49 de abţineri.

Potrivit Convenţiei ONU privind drepturile copilului, toţi copiii ar trebui să aibă garantat dreptul la educaţie, servicii de sănătate, locuinţe, timp liber şi un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, în Europa, lucrurile arată destul de diferit.

Problema malnutriţiei în rândul copiilor este, de asemenea, în creştere în Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu îşi pot permite să mănânce carne sau peşte o dată la cel puţin două zile s-a dublat în Estonia, Grecia şi Italia (din 2008).

Excluziunea socială

Sărăcia nu este doar o chestiune de bani. Pe lângă imposibilitatea de a acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi alimentele, îmbrăcămintea şi locuinţa, sărăcia mai înseamnă şi excluziunea socială sau lipsa de acces la sănătate şi educaţie de calitate. Copiii care trăiesc cu părinţii singuri, în special mame singure, sunt supuşi unui risc mai mare de sărăcie.

Reacţia Parlamentului

Deputaţii din România au adoptat, marţi, o rezoluţie ce solicită ţărilor UE să facă din copii o prioritate în politicile lor. Aceştia mai recomandă ca statele membre să garanteze copiilor acces la educaţie gratuită şi de calitate.

Raportoarea Inês Cristina Zuber (Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Portugalia) a declarat: „Politicile de austeritate au creat această situaţie, care s-a înrăutăţit”. Ea a adăugat că statele membre trebuie „să asigure accesul la educaţie, sănătate şi servicii de securitate socială pentru copii şi familiile lor”, să combată şomajul şi să promoveze „siguranţa locului de muncă, o nutriţie echilibrată şi locuinţe adecvate”.

Distribuie articolul: