Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Învăţarea pe tot parcursul vieţii – o realitate şi pentru Republica Moldova
Învăţarea pe tot parcursul vieţii – o realitate şi pentru Republica Moldova
Sursă foto: orientacion.universia.edu.pe

Învăţarea pe tot parcursul vieţii – o realitate şi pentru Republica Moldova

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

În Republica Moldova ar putea fi deschise centre de educaţie a adulţilor, în care persoanele de diverse vârste, interese, ar putea obţine acces la programe de dezvoltare personală, socio-culturală şi profesională relevantă. Acesta este unul dintre obiectivele Memorandumului de colaborare pentru promovarea Educaţiei Adulţilor (EA) şi a învăţării pe tot parcursul vieţii. Documentul a fost semnat recent de către Ministerul Educaţiei şi Reprezentanţa Asociaţiei Germane pentru Educaţia Adulţilor în Republica Moldova. 

Printre acţiunile care urmează să fie realizate de către părţile semnatare ale Memorandumului pot fi menţionate:

  • schimb de informaţii pentru desfăşurarea unor studii şi elaborarea politicilor;
  • integrarea activităţilor şi a practicilor de învăţare;
  • lansarea unor proiecte educaţionale şi de consolidare a capacităţilor instituţiilor promotoare a educaţiei adulţilor, precum şi de perfecţionare a resurselor umane în domeniul educaţiei adulţilor, inclusiv prin familiarizarea cu practici europene şi facilitarea dialogului intercultural şi educaţional internaţional;
  • organizarea în comun a diverselor evenimente, inclusiv: întruniri, grupuri de lucru, seminare, conferinţe, dezbateri, acţiuni de educaţie non-formală, vizite ale experţilor străini şi alte activităţi.

Potrivit semnatarilor, toate acestea vor fi organizate ţinând cont de importanţa învăţării pe tot parcursul vieţii şi a educaţiei adulţilor ca instrument de impulsionare a dezvoltării durabile şi reducere a sărăciei.

Adela Scutaru-Guţu, directorul DVV Internaţional

Adela Scutaru-Guţu, directorul DVV Internaţional

Adela Scutaru-Guţu, directorul DVV Internaţional, a subliniat: ”Suntem încurajaţi în demersul nostru de atitudinea plină de receptivitate, pe care o manifestă Ministerul Educaţiei pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii. Obiectivul principal al proiectului, dincolo de aducerea şi adaptarea unor practici internaţionale de succes, este stimularea culturii învăţării. Organizaţia întreţine un dialog permanent cu ministerul şi cu instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. Intenţia acestor colaborări este de a crea şi în ţara noastră centre de educaţie a adulţilor, în care persoanele de diverse vârste, interese, ar putea obţine acces la programe de dezvoltare personală, socio-culturală şi profesională relevantă”.

DVV Internaţional şi-a deschis reprezentanţă în Republica Moldova în 2010. La ora actuală, colaborează cu peste 200 de organizaţii-partenere (de stat şi non-guvernamentale) în circa 35 de ţări, desfăşurând activităţi cu caracter divers: de la programe de alfabetizare în ţările în curs de dezvoltare, până la proiecte ambiţioase de convingere a comunităţilor de rolul educaţiei permanente pentru creşterea economică.

Distribuie articolul: