Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Fără note în clasele primare
Fără note în clasele primare
Sursă foto: http://www.calificativ.ro/

Fără note în clasele primare

Distribuie articolul:

 

Ministerul Educaţiei este în proces de elaborare a unui nou sistem de evaluare pentru elevii din clasele primare. Astfel, începând cu anul şcolar 2015-2016, în clasele I-IV notele vor fi înlocuite cu descriptori de performanţă, nişte enunţuri succinte despre competenţele pe care elevul le-a acumulat la o anumită disciplină într-o anumită perioadă de instruire.

În loc de agende, elevii vor avea un portofoliu cu o listă de indicatori la fiecare disciplină pentru o perioadă mai lungă (de exemplu, pentru o jumătate de an). Din această listă profesorii îi vor selecta pe cei care corespund cu nivelul de competenţă al elevului.
Trecerea la noua modalitate de evaluare va fi anticipată de instruiri pentru toate cadrele didactice care predau la clasele primare.
Ulterior, în instituţiile de învăţământ vor fi organizate şedinţe cu părinţii, unde aceştia vor fi informaţi despre noua metodologie de evaluare.
Metoda descriptorilor şi-a demonstrat deja eficienţa în cadrul şcolilor care au aderat la programul „Pas cu pas“.

Valentina Chicu, şefa Direcţiei Învăţământ Preuniversitar, Ministerul Educaţiei:

Profesorii nu mai dau note pentru nivelul de reproducere a materiei

„Nota nu demonstrează întotdeauna nivelul de pregătire al copilului şi competenţele acumulate de acesta la şcoală. Descriptorii vor fi pe înţelesul părintelui şi vor reflecta activitatea curriculară.

Totodată, noua modalitate de evaluare îl va ajuta şi pe copil să se autoevalueze, ca să ştie la ce nivel se află şi să poată lucra ulterior asupra lacunelor pe care le identifică în procesul de învăţare. Nota nu îi spune părintelui nimic, în timp ce descriptorii îl ajută să înţeleagă care sunt golurile în pregătirea copilului şi unde trebuie să lucreze suplimentar pentru a ajunge la rezultatul dorit.

De ce ar trebui să accepte elevul, cadrul didactic şi părintele aceşti descriptori? Pentru că educaţia de calitate spre care tindem cu toţii nu înseamnă numai predarea foarte bună a unei teme din manual sau din programa curriculară. Educaţia de calitate înseamnă participarea conştientă a tuturor actorilor implicaţi în procesul educaţional. Este important să implicăm în acest proces şi părinţii. Descriptorii ne vor spune ce înseamnă a învăţa şi ce înseamnă a învăţa bine.

Deoarece lucrurile se schimbă foarte rapid în jurul nostru, nota nu mai are încărcătura pe care o avea pe timpuri. Această afirmaţie este valabilă nu doar pentru sistemul nostru de învăţământ, dar şi pentru sistemele de învăţământ din statele europene. Anterior, nota se dădea pentru cunoaşterea într-o măsură mai mare sau mai mică a unui volum de informaţie. Acum profesorii nu mai dau note pentru nivelul de reproducere a materiei. Există operaţiuni mult mai complexe, care cer alt gen de implicare din partea elevilor. Ei trebuie nu doar să posede nişte informaţii, ci să ştie a le utiliza. Nu mai vrem enciclopedii ambulante, vrem oameni care să poată utiliza informaţiile respective şi, în aceste condiţii, nota deja nu mai face faţă provocărilor”. 

Distribuie articolul: