Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Elevii români, printre primii din Europa la studiul limbilor străine
Elevii români, printre primii din Europa la studiul limbilor străine
Sursă foto: http://www.descopera.ro/

Elevii români, printre primii din Europa la studiul limbilor străine

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Aproape toţi elevii români (95.6%) din ciclul de învăţământ secundar studiau, în 2014, cel puţin două limbi străine, potrivit unui comunicat al Eurostat dat publicităţii la 1 februarie 2016. Astfel, România se plasează printre primele ţări europene în ceea ce priveşte studiul limbilor străine, transmite Mediafax

Datele Eurostat arată că aproape 60% din elevii din ciclul de învăţământ secundar din Uniunea Europeană (UE) studiau, în 2014, cel puţin două limbi străine.

Primul loc în clasamentul Eurostat este împărţit de Luxemburg, Danemarca, Grecia, Spania, Italia, Slovenia, Suedia, Norvegia, Macedonia şi Liechtenstein, unde 100% din elevi studiază cel puţin o limbă străină.

Pe următoarele locuri în clasament se află Austria (99,9%), Bulgaria şi Croaţia, cu 99,8%, Islanda şi Estonia cu 99,2%.

În Finlanda, una din ţările cu cele mai lăudate sisteme de educaţie din lume, 98,5% din elevii din ciclul secundar învaţă două limbi străine la şcoală.

În cazul României, datele Eurostat arată că 95,6% din elevii români din învăţământul secundar studiază cel puţin două limbi străine la şcoală.

În ceea ce priveşte limbile străine studiate, engleza ocupă de departe primul loc în clasamentul Eurostat. În total, 97,3% din elevii europeni studiază limba engleză la şcoală, adică peste 17 milioane de elevi. Toţi elevii din Danemarca, Spania, Italia, Malta şi Suedia studiază engleza la şcoală.

Pe locul doi se află franceza, studiată de 33,7% (5 milioane) din elevii europeni. Franceza este studiată în proporţie de 88,1% în Cipru, de 84,6% în România, de 67,7% în Italia şi de 64,7% în Portugalia.

Germana este studiată de 23,1% (3 milioane) din elevii europeni din ciclul secundar, spaniola de 12,1% (2 milioane de elevi), rusa de 2,7%, iar italiana de 1,1%.

Germana este a doua limbă străină după engleză în opt state membre, primele trei dintre acestea fiind Danemarca (73,6%), Polonia (69%) şi Slovacia (55,2%).

Spaniola este o limbă străină studiată de 37,8% din elevii francezi şi de 43,9% din elevii suedezi.

Rusa este studiată preponderent în Lituania (66,7%), Letonia (60,4%) şi Estonia (64,7%), dar şi în Bulgaria (17,9%).

În ce priveşte studierea limbilor moderne de către elevii din instituţiile preuniversitare din Repubica Moldova, situaţia este următoarea:

În anul de studii 2015-2016, 66,2 la sută din toţi elevii studiază limba engleză, faţă de 55,2 la sută, câţi erau în anul de studii 2010-2011. Limba franceză este studiată, în anul curent de învăţământ, de 42,6 la sută, ceea ce înseamnă cu 10,7% mai puţini decât acum 5 ani. Limba germană este studiată, în prezent, de 2,4% din elevi, sau cu 0,6% mai puţini decât cu 5 ani în urmă. De menţionat că în instituţiile preuniversitare din mediul urban predomină studierea limbii engleze (88,2% din elevi), iar în mediul rural – studierea limbii franceze (58,3%).

N.B.! Voi reveni la acest subiect cu date statistice privind numărul de elevi care studiază limba rusă în instituţiile preuniversitare din Republica Moldova, precum şi numărul celor care studiază cel puţin 2 limbi străine.  

Distribuie articolul: