Sanctum
Home » Profesori şi elevi. Sfaturi pentru părinţi » Distragerea atenţiei: de ce ne este greu să ne concentrăm?
Distragerea atenţiei: de ce ne este greu să ne concentrăm?
Sursă foto: Noobz.ro

Distragerea atenţiei: de ce ne este greu să ne concentrăm?

Distribuie articolul:

Ai stat vreodată să numeri de câte ori pe zi îţi verifici notificările de pe telefonul mobil sau emailul? Dar copilul tău de câte ori face acest lucru?

În această „eră digitală”, în care atenţia ne este distrasă de sute de ori pe zi, probabil unul dintre cele mai importante avantaje pe termen lung pe care le poţi oferi copilului tău este capacitatea de a-şi concentra atenţia în mod eficient.

Cartea „The Distracted Mind: Ancient Brains in a High-Tech World”, scrisă de Adam Gazzaley,  tratează efectele pe care noua tehnologie le are asupra creierului uman.

Într-un interviu acordat pentru NPR.org, autorul consideră că „acest comportament de a sta în mediul online cât mai mult timp este perceput de creier ca fiind esenţial pentru supravieţuire din cauza nevoii de informaţie. Acest comportament poate aduce cu sine consecinţe pozitive, dar şi negative. Deseori controlul cognitiv are de suferit. Controlul cognitiv l-am definit în carte drept o combinaţie de atenţie, memorie de lucru, gestionare a obiectivelor, ceea ce înseamnă atât multitasking, cât şi schimbarea frecventă a sarcinilor. Atunci când trecem repede de la o activitate la alta, suferim de o degradare a performanţelor, ceea ce ne afectează atât capacitatea de gândire, cât şi cea emoţională, capacitatea de a lua decizii sau procesul de învăţare”, susţine Gazzaley.

Sursă foto: http://www.suntparinte.ro/

Sursă foto: http://www.suntparinte.ro/

Nevoia de a verifica dacă am primit o informaţie nouă are şi o explicaţie evoluţionistă: oamenii au evoluat astfel încât căutarea informaţiilor noi este la fel de importantă astăzi pe cât era în trecut căutarea hranei. Informaţiile oferite de accesul la tehnologie sunt asociate cu plăcerea: ne simţim mai bine atunci când aflăm informaţii noi şi mai ales, atunci când le aflăm imediat. De aceea pare atât de dificil să ne desprindem de telefoane, tablete sau laptopuri sau ne mirăm că am petrecut atât de mult timp pe reţeaua de socializare online preferată, deşi ne-am propus doar câteva minute.

La baza cărţii stă noţiunea de interferenţă: obstacolele care stau în calea scopurilor noastre, care apar sub forma distragerii atenţiei sau întreruperilor. Distragerea atenţiei poate fi generată de propriile gânduri (de exemplu, atunci când copilul tău îşi face tema şi îşi aminteşte că nu a răspuns unui mesaj primit de la un prieten) sau de lucruri din afara noastră (atenţia copilului tău este distrasă de notificarea de pe telefon, care îl anunţă că a primit un mesaj nou).

Întreruperile apar atunci când decidem că ceea ce ne-a distras atenţia merită efortul de a încerca să facem multitasking. Cu alte cuvinte, încercăm să facem mai multe activităţi în acelaşi timp. Deşi le percepem ca fiind simultane, atenţia noastră este de fapt întreruptă şi direcţionată către noua activitate, apoi înapoi la cea deja începută. De exemplu: copilul tău îşi face temele şi, auzind notificarea unui nou mesaj pe telefon, decide să îl citească repede, în timp ce ascultă explicaţiile unei lecţii video.

Tehnologia, permiţându-ne accesul aproape permanent la internet, încurajează interferenţele: avem din ce în ce mai multe motive să ne întrerupem şi să fim distraşi de la activitate. Studii citate de Gazzaley în cartea sa arată că:

  • în Marea Britanie, mai mult de jumătate din adulţi şi două treimi din tineri şi adolescenţi nu lasă să treacă o oră fără să-şi verifice telefoanele;
  • adolescenţii şi tinerii din SUA îşi verifică telefoanele de aproximativ 150 ori pe zi.

Care sunt efectele interferenţelor frecvente asupra minţii noastre?

Atenţia, gândirea, memoria, emoţiile ne sunt afectate, influenţând toate aspectele vieţii noastre (personale, profesionale sau şcolare). Când tehnologia ne afectează întregul stil de viaţă (de exemplu, numărul de ore de somn), ne poate fi afectată şi sănătatea.

Învăţarea este direct afectată de interferenţe. Copiii obţin performanţe în învăţare numai atunci când reuşesc să filtreze în mod corect informaţia relevantă de cea nerelevantă. Ceea ce nu este relevant scopurilor lor poate crea însă interferenţe cu ceea ce este relevant. În loc să îşi concentreze atenţia asupra lucrurilor care contează, creierul copilului absoarbe şi informaţii care nu sunt importante pentru el, astfel că performanţa acestuia va fi mai scăzută.

Multitasking-ul afectează foarte mult calitatea învăţării şi performanţele. Actul în sine de a muta atenţia de la o activitate la alta nu face decât să scadă performanţa, deoarece consumul de energie este mai mare decât dacă atenţia ar fi menţinută asupra unei singure activităţi. Tot epoca digitală aduce cu sine mai mult stres, schimbări mai frecvente de dispoziţie şi simptome de anxietate.

Distragerea atenţiei la copii

Gazzaley atrage atenţia şi asupra faptului că datorită noii tehnologii, cadrele didactice întâmpină provocări enorme cu privire la modul, tipul şi calitatea materialului pe care îl predau.

„Tendinţa de a fi distras e mai mare acum din cauza expunerii permanente la noi informaţii a elevilor. În plus, folosind diferite platforme de socializare, ei primesc recompense mai repede decât le primesc în sistemul tradiţional de educaţie. De aceea, interesul lor este mai scăzut faţă de ceea ce se întâmplă la şcoală şi mai crescut faţă de ceea ce pot accesa online. Cadrele didactice trebuie să lucreze mai mult acum pentru a menţine atenţia elevilor pe o durată mai îndelungată de timp. Iar noi ar trebui să apreciem mai mult copiii care reuşesc să îşi menţină atenţia concentrată mai mult timp”, arata Adam Gazzaley.

Cum poate învăţarea să fie mai uşoară în contextul distragerii permanente a atenţiei?

  • Cadrele didactice pot organiza materia astfel încât pe parcursul orei, copiii să fie nevoiţi să îşi concentreze atenţia pe perioade mai scurte de timp.
  • Adulţii (părinţii şi profesorii) trebuie să îi încurajeze pe copii să îşi concentreze atenţia asupra unei singure sarcini pentru o perioadă mai lungă de timp. Copiii care cresc cu acces la telefoane sau tablete de la cele mai mici vârste riscă să nu îşi dezvolte această capacitate, cel puţin nu la un nivel optim. Este important să redescoperim satisfacţia pe care o aduce concentrarea atenţiei asupra unei singure activităţi, fără întreruperi.
  • Adulţii pot să îşi ajute copiii să se concentreze mai bine încurajând sau impunând pauze de la tehnologie. Putem organiza timpul astfel încât în anumite perioade ale zilei, copilul să nu aibă acces la sursele care îi distrag atenţia sau îl întrerup. De exemplu, în timpul meselor în familie, telefoanele mobile ar trebui să fie puse deoparte.
  • Învaţă-l pe copil despre felul în care tehnologia îi influenţează mintea
  • Părinţii sunt cei care pot încuraja acest comportament la copiii lor, oferindu-le un model în acest sens. Nu folosi telefonul în timpul mesei, nu adormi cu telefonul în mână şi nu răspunde la mesaje în timp ce copilul tău îţi povesteşte cum a fost la şcoală şi vei avea mai multe şanse ca fiul sau fiica ta să te imite.
  • Învaţă-l pe copil să folosească tehnologia astfel încât să reducă întreruperile şi să îi încurajeze productivitatea. De exemplu, notificările sonore sau vizuale pot fi eliminate atunci când copilul tău învaţă, listele de taskuri pe care este marcat progresul făcut îl pot motiva pe copil să continue învăţarea, jocurile educaţionale pot fi folosite pentru a exersa noţiunile de la şcoala.
  • Nu în ultimul rând, nu subevalua importanţa somnului, mişcării fizice şi alimentaţiei adecvate în menţinerea atenţiei.

Putem reduce efectele negative ale tehnologiei asupra atenţiei noastre şi a copiilor noştri învăţând să privim tehnologia ca pe un instrument pe care îl putem folosi în diverse modalităţi. Folosită în mod dezorganizat, lăsată să ne conducă atenţia şi să interfereze frecvent cu scopurile noastre, va avea mai multe efecte negative. Folosită în mod controlat, astfel încât ea să ne servească scopurilor noastre, ne poate ajuta să ne punem în valoare potenţialul.

Sursă: www.suntparinte.ro

Distribuie articolul: