Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » De ce e bine să participi la Ziua Uşilor Deschise organizată de universităţi?
De ce e bine să participi la Ziua Uşilor Deschise organizată de universităţi?

De ce e bine să participi la Ziua Uşilor Deschise organizată de universităţi?

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

An de an, universităţile din Republica Moldova anunţă despre organizarea Zilei Uşilor Deschise. În cadrul acesteia, conducerea instituţiei – rector, prorectori, decani – sunt la dispoziţia potenţialilor studenţi, pentru a le vorbi despre oferta educaţională a universităţii, despre specificul fiecărei facultăţi, precum şi despre ce au de câştigat tinerii care aleg să studieze anume aici. Totodată, aceiaşi conducători ai universităţii ascultă toate întrebările participanţilor la eveniment (de obicei, elevi şi părinţi). 

Care sunt avantajele participării elevilor la astfel de întâlniri? Iată doar câteva din ele.

Afli din prima sursă: 

– cât costă contractul de studii,

– care sunt facultăţile / specialităţile la care poţi să îţi depui actele,

– care sunt facilităţile, la admitere, pentru anumite categorii de pretendenţi la studii şi cine anume poate beneficia de aceste înlesniri,

– care sunt şansele tale de a fi scutit de taxa de studii (dacă, desigur, vei fi student sârguincios!) şi ce va trebui să faci pentru aceasta,

– totodată, care sunt şansele tale de a obţine o bursă,

– ce şanse ai de a fi cazat în căminele universităţii,

– ce condiţii de studii pune la dispoziia ta instituţia (de obicei, în timpul Zilei uşilor deschise ai posibilitatea de a vizita blocurile de studii, biblioteca, sălile de lectură, sălile de sport, multe alte centre cu care se pot mândri universităţile moldoveneşti),

– care este lista actelor pe care trebuie să le pregăteşti pentru a participa la concursul de admitere,

– care sunt activităţile extraşcolare la care vei putea participa în calitatea ta de student.

De asemenea, îi poţi întreba pe cei din prezidiu, ce vei putea face cu diploma pe care o vei obţine după absolvirea universităţii şi care vor fi şansele tale de a merge cu ea mai departe, fie la studii, fie la muncă, în străinătate.

Băieţii care merg la universitate şi îşi doresc ca în perioada studenţiei să obţină şi livretul militar (dar să muncească pentru a-l obţine!), vor fi anunţaţi că în cadrul unor universităţi funcţionează Catedra Militară.

Dragi băieţi şi fete, viitori studenţi ai universităţilor din Moldova, mai aflaţi că nu este o condiţie obligatorie să mergeţi la universitatea la care veţi dori să învăţaţi anume în ziua în care se anunţă Ziua uşilor deschise. Iar dacă v-aţi decis să participaţi la astfel de evenimente, aflaţi că vă puteţi întocmi agenda în aşa fel încât să mergeţi la mai multe instituţii. Ca să aflaţi cât mai multe despre cum va fi concursul de admitere şi despre ce vă aşteaptă în viaţa de student. Şi dacă aţi intrat deja în sala în care se desfăşoară întâlnirea, nu vă sfiiţi să luaţi microfonul (de obicei, acesta este pus la dispoziţia voastră) şi să întrebaţi tot ce vă interesează.

Mai aflaţi că universităţile din Moldova au şi câte o pagină web – căutaţi, intraţi şi… informaţi-vă. Pentru că numai informându-vă corect, veţi putea face alegerea corectă!

Distribuie articolul: