Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » Pentru milioane de copii, banii bogaţilor constituie unica şansă de a merge la şcoală
Pentru milioane de copii, banii bogaţilor constituie unica şansă de a merge la şcoală
Bill şi Melinda Gates / Sursă foto: en.wikipedia.org

Pentru milioane de copii, banii bogaţilor constituie unica şansă de a merge la şcoală

Distribuie articolul:

Bill Gates, Mark  Zuckerberg, Warren Buffett, Manoj Bhargava, Patrice Motsepe, Azim Premji ş.a. Ce au în comun aceşti oameni? De ce pot fi înscrişi în aceeaşi listă? Pe lângă faptul că sunt printre cei mai bogaţi oameni ai planetei, aceştia donează sume colosale pentru diferite proiecte de caritate, inclusiv pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de studii pentru milioane de copii din lumea întreagă, iar pentru alte milioane de copii, banii bogaţilor constituie unica şansă de a merge la şcoală. Cine, cât şi pentru ce a cheltuit, a calculat compania de cercetări Wealth-X, iar www.cariereonline.ro a prezentat detalii.

Bill şi Melinda Gates şi Warren Buffett sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, dar în acelaşi timp şi cei mai darnici când vine vorba de binele general. De altfel, ei au şi înfiinţat o organizaţie, Giving Pledge, care invită cei mai bogaţi oameni din lume să garanteze că vor lăsa, în timpul vieţii sau prin testament, mai mult de jumătate din avere unor organizaţii care se ocupă cu acţiuni caritabile. Până acum, peste 130 de persoane sau familii au răspuns acestui apel, iar unii dintre ei spun că sunt dispuşi să meargă mai departe, până la a renunţa la 99% din avere.

Bill şi Melinda Gates au donat până acum 27 de miliarde de dolari şi sunt interesaţi mai ales de eradicarea bolilor care pot fi prevenite, dar nu numai. Îşi folosesc fundaţia pentru a finanţa iniţiative şi programe din toată lumea, atât pentru susţinerea dezvoltării agriculturii, cât şi pentru acordarea de ajutoare de urgenţă, combaterea sărăciei urbane, sprijinirea sănătăţii globale şi a educaţiei. Prin suma donată, sunt cei mai mari donatori ai planetei, potrivit datelor oficiale. Familia Gates e devotată mai ales combaterii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinări. Fundaţia livrează vaccinuri pentru boli precum poliomielita şi tuberculoza către ţări care au nevoie.

Warren Buffett a promis să dea peste 99% din avere şi a donat deja mai mult de 21,5 miliarde de dolari. A declarat că 20% din acţiunile firmei sale, Berkshire Hathaway, au fost distribuite pentru diverse cauze caritabile. În vara aceasta, a dat 2,8 miliarde de dolari. Anul trecut, a alocat o sumă asemănătoare. Şi spune că va continua să aloce 4% din acţiuni în fiecare an.

Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla luptă contra Ebola şi pentru îmbunătăţirea şcolilor publice din zona San Francisco. Fondatorul Facebook a fost unul dintre primii care au aderat la Giving Pledge în 2010. Până acum, cei doi soţi au donat 1,6 miliarde de dolari. Anul trecut, au alocat 25 de milioane de dolari fundaţiei CDC pentru combaterea Ebolei şi i-au încurajat şi pe cei care îi urmăreau pe Facebook să facă la fel. Au mai alocat 75 de milioane de dolari către Silicon Valley Community Foundation pentru susţinerea spitalului general din San Francisco. Alte 100 de milioane de dolari au mers către îmbunătăţirea educaţiei din şcolile publice aflate în zona San Francisco şi în Newark, New Jersey. 

Paul Allen, co-fondator Microsoft, a donat până acum 2 miliarde de dolari pentru a finanţa cercetarea ştiinţifică prin Allen Institute for Brain Science. A aderat la Giving Pledge în 2010. Cercetările vizează cauzele genetice ale afecţiunilor creierului, precum şi funcţiile creierului şi perturbarea lor. Din cei 2 miliarde de dolari donaţi până acum, 100 de milioane au fost alocaţi anul trecut pentru combaterea virusului Ebola.

Richard Branson îşi dedică 80% din timp Virgin Unite, ramura caritabilă a Virgin Group. Anul acesta, fundaţia non-profit a aniversat 10 ani de când foloseşte abilităţile antreprenoriale pentru a găsi soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon, protecţia mediului şi rezolvarea conflictelor. Branson şi soţia sa Joan au aderat la Giving Pledge în 2013.

Manoj Bhargava,  fondator și CEO al 5-Hour Energy, a promis că va dona 90% din avere. Cei mai mulţi bani sunt folosiţi, în prezent, pentru reducerea suferinţei umane. Fundaţia sa a adoptat peste 400 de proiecte până acum, care vizează construirea sau îmbunătăţirea de şcoli şi spitale şi educarea femeilor în zona rurală a Indiei. O altă zonă de interes este mediul.

Sara Blakely, fondator Spanx, s-a alăturat cauzei pentru a face lumea un loc mai bun pentru femei. A început cu un program numit Leg-UP, care le dă femeilor antreprenor oportunitatea să îşi prezinte produsele pe gratis în catalogul Spanx. De asemenea, a ajutat femeile să îşi finanţeze educaţia superioară, a finanţat programe antreprenoriale pentru fete în şcoli şi a donat 1 milion de dolari la Academia de Lidership pentru fete din Africa de Sud, proiect dezvoltat de Oprah Winfrey.

Patrice Motsepe, fondatorul companiei miniere African Painbow Minerals şi primul şi singurul miliardar negru din Africa de Sud, îi ajută pe oamenii marginalizaţi şi dezavantajaţi din ţara sa. Împreună cu soţia sa, Precious, încearcă să elimine disparităţile din Africa de Sud. În 1999, au creat Fundaţia Motsepe şi folosesc cel puţin jumătate din avere pentru a crea noi joburi, a susţine educaţia şi a îmbunătăţi viaţa copiilor şi a şomerilor.

Azim Premji, fondatorul firmei indiene de consultanţă şi IT Wipro, finanţează reforma sistemului public de educaţie din India, prin  pregătirea profesorilor în cadrul unei universităţi care îi poartă numele şi prin donarea de programe software. A donat până acum 8 miliarde de dolari, potrivit Wealth-X. A aderat la Giving Pledge în 2013, dar înainte donase 8,7% din acţiunile Wipro, evaluate la 2 miliarde de dolari, pentru înfiinţarea fundaţiei sale. 

Distribuie articolul: