Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Copiii din România vor primi câte 500 de euro pentru educaţie
Copiii din România vor primi câte 500 de euro pentru educaţie
Sursă foto: www.telegraph.co.uk

Copiii din România vor primi câte 500 de euro pentru educaţie

Distribuie articolul:

Copiii din România vor primi câte 500 de euro din partea statului la împlinirea vârstei de 16 ani. Aceşti bani vor fi acordaţi pentru a facilita accesul copiilor la educaţie.

De aceşti bani vor beneficia copiii care s-au născut după 9 februarie 2011 – dată la care a intrat în vigoare Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011

Potrivit www.portalinvatamant.ro, de această sumă copiii ar fi trebuit să beneficieze încă din anul 2013, însă Guvernul a amânat de mai multe ori aplicarea dispoziţiilor legale în acest sens.

Potrivit respectivei legi, „Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Cum vor intra copiii în posesia celor 500 de euro pentru educaţie?

În baza certificatului de naştere, autorităţile vor depune suma de 500 de euro într-un cont de depozit pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului. În acelaşi cont, pot depune bani şi părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului. Pentru sumele aflate în cont se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Copilul va fi titularul contului, deci, singura persoană care va putea retrage suma de bani, după împlinirea vârstei de 16 ani şi numai cu acordul părinţilor.

„Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate”, se arată în dispoziţiile legii.

Retragerea şi folosirea banilor copiilor în alt scop decât cel educaţional va reprezenta infracţiune şi se va putea pedepsi cu închisoare de la şase luni la un an.

Atenţie! Pentru a intra în vigoare aceste prevederi, trebuie emise norme suplimentare pentru completarea cadrului legal.

Sursă: www.portalinvatamant.ro

Distribuie articolul: