Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » Cele mai bătrâne oraşe universitare din Europa
Cele mai bătrâne oraşe universitare din Europa
Universitatea Oxford, Marea Britanie

Cele mai bătrâne oraşe universitare din Europa

Distribuie articolul:

Aceste oraşe, care găzduiesc câteva dintre cele mai „bătrâne” universităţi din lume, reuşesc cu brio să îmbine cărţile cu barurile, viaţa şcolară cu cea socială şi să ofere iluminare prin studiu cu doza potrivită de nepăsare tinerească.

Bologna, Italia

Cu toate că nu precede Imperiul Roman, venerabila Universita di Bologna, care a fost fondată în 1088, rămâne cea mai „bătrână” universitate din Europa, relatează The Lonely Planet. Admirată pentru că reuşeşte să îmbine politicile radicale cu un strop de glamour italian, Bologna îşi îmbie vizitatorii cu delicii arhitecturale, istorice şi culinare.
Ceea ce trebuie ţinut minte cât suntem în regiunea Toscana din Italia, este că la Bologna „si mangia bene” (n.r. se mănâncă bine). Mai mult decât atât, Bologna este capitala culinară neoficială a Italiei, aşa că, pentru a intra în spiritul acestui oraş, comandatul unei pizza trebuie neapărat înlocuit cu o seară la o osteria (restaurant local cu mâncăruri tradiţionale, asemănător unui birt). Lângă universitate se află Osteria dell’Orsa, un loc unde puteţi da peste poeţi şi filozofi, şi degusta diferite feluri de mâncare tipice bolognese, într-un spaţiu simplu, cu mese de lemn, iar jazz-ul, împreună cu tortelloni cu unt şi salvie şi cele 400 de vinuri din pivniţa Cantinei Bentivoglio, vă vor atrage cu siguranţă în Via Mascarella.

Montpellier, Franţa

Se ia o parte „coastă de Mediterană înmuiată în soare”, o parte „comori medievale” şi o parte „cultură tânără” şi voila! obţinem Montpellier, capitala plină de şarm a regiunii franceze Languedoc-Roussillon. Mai bătrână decât Sorbona, Universitatea din Montpellier, care a fost fondată în secolul al 12-lea, este cea mai bătrână şcoală medicală din Vest. Aşa că, dacă „vă ţine stomacul”, încercaţi să vizitaţi fermecătorul şi totodată macabrul Muzeu al Anatomiei din acest oraş universitar.
Luaţi-vă timp să vă pierdeţi în acest vechi oraş, unde labirintul misterios al pietrelor de râu vă va duce în zone verzi, unde tronează palmierii. Pentru a gusta din spiritul Montpellierului, cel mai bine este să o luaţi la rând, cafenelele din Place Jean-Jaures şi Rue Universite, şi să încercaţi salatele creative de la L’Oignon Give. Dar nu uitaţi de plajă: luând autobuzul, puteţi ajunge la mare în mai puţin de o jumătate de oră.

Oxford, Marea Britanie

Casa câtorva dintre universităţile de top din lume şi, totodată, locul în care s-au format 47 de laureaţi ai Premiului Nobel, încă din 1096, cele 39 de colegii de elită ale Oxford au dat tonul multor curente de gândire şi lumii – mulţi lideri. Cei care doresc „să-şi arunce un ochi” înăuntru, nu trebuie să facă altceva decât să se înscrie pentru un tur ghidat, iar ca bonus, vor putea vedea şi librăria Bodleian, care a apărut în filmele din seria Harry Potter. 
Pentru a încălzi spiritul intelecual al oraşului Oxford, beţi o halbă de bere la localul Eagle and Child, cunoscut de localnici ca „Pasărea şi bebeluşul” (n.r. The Bird and the Baby). Astfel, nu vă va fi greu să vă imaginaţi că lângă voi stă legendarul grup literar: The Inklings, din care au făcut parte JRR Tolkien şi CS Lewis şi care îşi ţinea în acest local întâlnirile în anii 1930-1940. Dacă ajungeţi în Oxford primăvara târziu, veţi prinde febra absolvirilor, plină de festine şi tradiţii arhaice, şi perioada de punting, obicei care se aseamănă puţin cu cel al plimbatului cu gondolele veneţiene.

Coimbra, Portugalia

Fondat de romani, Coimbra este unul dintre cele mai vechi oraşe din Portugalia şi casa uneia dintre cele mai bune universităţi din această ţară. Trecând prin poarta Moorish – o relicvă dramatică a trecutului multicultural al oraşului, ajungeţi în zona de sus a Coimbrei antice, zonă unde se află Catedrala şi universitatea. Cât sunteţi în acest oraş, încercaţi să vizitaţi şi impresionanta librărie în stil baroc din capus, unde nu vă va fi greu să vă imaginaţi studenţii din secolele trecute care învăţau logică, drept şi astronomie.
Desigur, cât vizitaţi Portugalia, nu trebuie să rataţi un performance de fado. În Coimbra, tradiţia locală spune că bărbaţii le cântă femeilor aceste lamentaţii extrem de romantice (n.r. fado). Dacă aveţi noroc să ajungeţi în această zonă în luna mai, vă veţi bucura de festivalul „Queima das Fitas (n.r. Arderea panglicilor), care comemorează finalul anului academic şi când studenţii cântă serenade tradiţionale în faţa catedralei şi toastează cu aguardente (n.r. apă de foc).

Salamanca, Spania

Devastat de Hannibal, capturat de vizigoţi, cucerit de mauri, acest oraş, care face parte din patrimoniul UNESCO, a avut parte de multe momente „de glorie” în istorie. Un an memorabil a fost 1134, când Regele Alfonso al IX-lea a fondat Universitatea din Salamanca. Arhitectura renascentistă, realizată preponderent din gresie, este cea care i-a dat Salamancăi numele de „La Ciudad Dorada” (n.r. Oraşul Aurit). 
După ce veţi fi vizitat Muzeul de Art Nouveau şi Art Deco, neapărat să treceţi să vedeţi şi catedrala veche, care a fost construită în stil romanesque. Pentru a găsi „epicentrul” vieţii studenţeşti, plimbaţi-vă pe străzi, în jurul universităţii şi în zona Pieţei Mayor, unde se ţineau de demult glorioasele coride. În final, nu vă fie teamă să vorbiţi în spaniolă, deoarece în Salamanca se află mii de studenţi străini care vin în acest oraş doar ca să-şi îmbunătăţească spaniola.

Sursă: www.9am.ro

Distribuie articolul: