Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Cât va costa închirierea manualelor în viitorul an de studii?
Cât va costa închirierea manualelor în viitorul an de studii?
Sursă foto: tribune.com.pk

Cât va costa închirierea manualelor în viitorul an de studii?

Distribuie articolul:

De la 2 până la 20,60 lei – aceasta va fi plata pentru chirie a unui manual în anul de studii 2016-2017. Aceste cifre sunt prevăzute într-un ordin al Ministerului Educaţiei Republicii Moldova, în care se regăsesc şi plăţile de înlocuire a manualelor deteriorate sau pierdute.

Astfel, plata de chirie a unui manual în anul de studii 2016-2017 variază între 2,00 lei şi 20,60 lei, în funcţie de gradul de uzură şi de costul fiecărui manual precizat pentru anul respectiv. În cazul deteriorării sau pierderii manualului, plata de înlocuire va constitui între 16,25 lei şi 362,86 lei.

Plata de închiriere pentru fiecare titlu de manual şcolar se stabileşte de către Fondul special pentru manuale şi se aprobă de către Ministerul Educaţiei, conform Hotărârii Guvernului nr. 876 din 22.12.2015 ”Cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor”.

Elevii claselor I-IV din instituţiile de învăţământ de toate tipurile, indiferent de forma de proprietate şi statutul lor juridic, se asigură cu manuale şcolare în mod gratuit de către Ministerul Educaţiei.

Schema de închiriere a manualelor şcolare se aplică pentru elevii claselor V–XII.

Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 473 din 24 mai 2016 (poate fi vizualizat aici) stabileşte că organele locale de specialitate în domeniul învăţământului vor monitoriza corectitudinea colectării plăţilor pentru închirierea manualelor.

Distribuie articolul: