Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » Au fost desemnaţi „Educatorul Anului”, „Învăţătorul Anului” şi „Profesorul Anului”
Au fost desemnaţi „Educatorul Anului”, „Învăţătorul Anului” şi „Profesorul Anului”

Au fost desemnaţi „Educatorul Anului”, „Învăţătorul Anului” şi „Profesorul Anului”

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău a găzduit marţi, 4 octombrie, festivitatea prilejuită de Ziua Mondială a Educaţiei. În cadrul manifestaţiei, au fost desemnaţi câştigătorii titlurilor „Educatorul Anului”, „Învăţătorul Anului”, „Profesorul Anului”.

Diploma de Excelenţă a Ministerului Educaţiei şi cecul în valoare de 50 000 de lei au fost înmânate Cristinei Aparatu, care a fost desemnată Educatorul Anului 2016. Este absolventă a Universităţii „A. Russo” din Bălţi şi activează la grădiniţa nr. 143 din Chişinău. 

Viorica Morcov este învăţătoare la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Chişinău. Deţine grad didactic superior. A absolvit Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi. S-a născut în satul Gribova, raionul Drochia. A câştigat Titlul „Învăţătorul Anului”, precum şi Diploma de Excelenţă a Ministerului Educaţiei şi un cec în valoare de 50 000 de lei.

De titlul „Profesorul Anului”, de Diploma de Excelenţă a Ministerului Educaţiei şi cecul în valoare de 50 000 de lei s-a învrednicit Valentina Popov, profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Natalia Dadiani” din Chişinău. S-a născut în satul Mărăndeni, raionul Făleşti, a studiat la Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”.

Toate cele trei câştigătoare ale titlurilor onorifice sunt deţinătoare ale gradului didactic superior. Pe parcursul anilor de activitate în domeniul pedagogiei, au educat şi instruit sute de discipoli. Premiile au fost înmânate de artişti care au evoluat pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”.

În total, cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, Ministerul Educaţiei a înmânat peste 500 de diplome educatorilor şi profesorilor din diferite instituţii de învăţământ din Republica Moldova.

De menţionat că în anul de studii 2015-2016, în Republica Moldova funcţionau 1323 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general, dintre care: 118 şcoli primare, 794  de gimnazii, 392 de licee şi 17 şcoli pentru copii cu deficienţe în dezvoltarea intelectuală sau fizică. În aceste instituţii învăţau 333,4 mii de elevi. La 10 000 de locuitori, revin 938 de elevi.

În acelaşi an, în instituţiile preuniversitare din ţara noastră şi-au desfăşurat activitatea didactică 29,6 mii persoane, cu 3,9% mai puţin comparativ cu anul de studii precedent. Personalul de conducere constituie 3,5 mii persoane sau 11,8% din total cadre didactice.

12,3% din numărul de pedagogi care activează în aceste instituţii au vârste sub 30 de ani. Practic, fiecare al cincilea cadru didactic este cuprins în grupa de vârstă 30-39 ani, 25,9% fac parte din grupa de vârstă 40-49 ani, 26,2% se regăsesc în grupa de vârstă 50-59 ani. Totodată, 15,0% au depăşit vârsta de 60 ani.

Cadrele didactice care au vechimea în munca pedagogică de 20 ani şi peste au constituit 57,9% din numărul total de cadre didactice. În acelaşi timp, 89,8% din cadrele didactice sunt cu studii superioare, iar circa 9,9% – cu studii medii de specialitate. Ponderea femeilor în total cadre didactice a constituit 85,8%.

Salariul mediu în pedagogie este, potrivit statisticii, de aproape 4280 de lei.

ursulet-pt-profesori

 

Distribuie articolul: