Sanctum
Home » Profesori şi elevi. Sfaturi pentru părinţi » Ajută-ţi copiii să devină cine sunt ei cu adevărat, nu cine eşti tu!
Ajută-ţi copiii să devină cine sunt ei cu adevărat, nu cine eşti tu!
Sursă foto: www.cunoastelumea.ro

Ajută-ţi copiii să devină cine sunt ei cu adevărat, nu cine eşti tu!

Distribuie articolul:

„Nu te aştepta ca cei cărora le-ai dat viaţă să îţi îndeplinească ambiţiile. Ajută-ţi copiii să devină cine sunt ei cu adevărat, nu cine eşti tu!”

Janusz Korczak a fost un pionier în domeniul cercetării în psihologia şi dezvoltarea copilului, dar şi a educaţiei. Evreu polonez, Janusz Korczak a fost un extraordinar pedagog şi medic pediatru, având o activitate bogată şi ca scriitor şi activist social. Specialist în teoria şi practica educaţiei, Janusz Korczak era un susţinător fervent al drepturilor copiilor şi a aplicat o parte din convingerile sale psiho-pedagogice şi în orfelinatul unde era director. A murit în 1942, ucis în lagărul de exterminare german de la Treblinka.

Pe baza cărţilor pedagogice scrise de această personalitate remarcabilă „How to Love a Child” and „Loving Every Child”, publicaţia Bright Side a prezentat, într-un articol publicat recent, 10 idei şi sfaturi despre parenting care se desprind din cărţile respective. Iată care sunt acestea:

10 sfaturi excepţionale de parenting de la Janusz Korczak

  1. Nu te aştepta ca cei cărora le-ai dat viaţă să îţi îndeplinească ambiţiile. Ajută-ţi copiii să devină cine sunt ei cu adevărat, nu cine eşti tu.
  2. Nu te aştepta ca fiul/ fiica ta să îţi returneze tot ce ai investit în el/ea. I-ai dat copilului tău viaţa lui, cum poate să se revanşeze faţă de tine? El va da viaţă altcuiva, apoi altcuiva şi acesta este un act ireversibil de gratitudine.
  3. Nu îţi revărsa niciodată resentimentele pe copilul tău şi vei evita dezamăgirea mai târziu în viaţă. Culegi ceea ce semeni.
  4. Nu te gândi că problemele copilului tău sunt inferioare problemelor tale. Totul în viaţă este dat în funcţie de ceea ce poate duce cineva. Adu-ţi aminte, viaţa unui copil este la fel de plină de provocări ca a ta, poate chiar mai provocatoare, din moment ce el nu are nicio experienţă de viaţă.
  5. Nu îţi minimaliza copilul!
  6. Nu uita că cele mai importante întâlniri în viaţă sunt întâlnirile noastre cu copiii. Dă-le mai multă atenţie, fiindcă nu putem şti niciodată pe cine vom întâlni în acel copil.
  7. Nu fi prea dur cu tine însuţi dacă nu poţi să faci ceva pentru copilul tău. Adu-ţi aminte, nu ai făcut niciodată suficient dacă nu ai făcut tot ce ai putut.
  8. Un copil nu este un tiran care pune stăpânire pe viaţa ta. Nu este doar carnea şi sângele tău. Este o preţioasă Cupă a Vieţii care ţi-a fost dată pentru ca tu să îi poţi lumina focul creativ. El este o declaraţie de dragoste împărtăşită de 2 oameni şi, din momentul naşterii sale, cei doi nu vor creşte doar un copil, ci un suflet viu.
  9. Învaţă să iubeşti copilul altcuiva. Nu trata niciodată copilul altcuiva aşa cum nu ai vrea să fie tratat copilul tău.
  10. Iubeşte-ţi copiii indiferent de cine şi ce sunt – chiar dacă se dovedesc a fi netalentaţi sau lipsiţi de succes ca adulţi. Bucură-te în momentul în care comunici cu ei. Un copil este o celebrare a vieţii care este întotdeauna cu tine.

Sursă: www.garbo.ro

Distribuie articolul: