Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » 7 trucuri care te ajută să înveţi mai uşor

7 trucuri care te ajută să înveţi mai uşor

Distribuie articolul:

Ce e bine să faci pentru a susţine examenele de absolvire şi cele de bacalaureat fără prea mult stres? www.portalinvatamant.ro vine cu câteva sugestii în acest sens, menţionând că în această perioadă încărcată şi tensionată, este important să-ţi concentrezi atenţia şi energia asupra lucrurilor cu adevărat importante. Renunţă la sarcinile care îţi consumă energia şi timpul şi stabileşte-ţi un program strict pentru procesul de învăţare.

Iată câteva trucuri pentru a învăţa mai uşor, înainte de examene:

* Nu trece la următoarea lecţie până nu o înţelegi bine pe prima: fixează-ţi bine cunoştinţele de bază, aprofundează-le şi abia apoi treci mai departe. Dacă sari peste etapele fundamentale, vei rămâne cu lacune, care te vor pune în dificultate şi s-ar putea să nu mai înţelegi prea bine nici capitolele următoare.
* Prioritizează sarcinile: mănâncă sănătos şi odihneşte-te de fiecare dată, înainte să începi să înveţi. Stabileşte care este materia pe care vrei s-o pui la punct într-o zi şi capitolele pe care te vei concentra. Ia-l pe fiecare pe rând, nu amesteca informaţiile decât atunci când eşti sigur că stăpâneşti foarte bine fiecare element, altfel, rişti să devii confuz.
* Când să repeţi o lecţie deja învăţată: o informaţie pe care o repeţi în fiecare zi, devine o informaţie memorată sau învăţată pe de rost, ceea ce nu este deloc recomandat. Încearcă să înveţi logic, nu mecanic şi să repeţi informaţiile vechi abia atunci când îţi dai seama că începi să le uiţi.
* Fă legături logice între lecţii şi viaţa personală: programa şcolară este foarte încărcată, de aceea este aproape imposibil să înveţi toate noţiunile dacă nu faci anumite conexiuni logice între ele. Te poate ajuta atunci când nu poţi reţine o denumire, să faci o conexiune cu elemente din viaţa ta personală, care îţi mintesc de aceasta.
* Învăţatul trebuie să fie distractiv, nu monoton: de aceea este indicat să te simţi bine atunci începi să înveţi, să te îmbraci în ceva comod şi să te poziţionezi într-o cameră în care îţi face plăcere să-ţi petreci timpul. Încearcă să-ţi iei notiţe pe foi colorate sau să scrii cu pixuri de culori diferite, care să-ţi stimuleze creativitatea şi să te împiedice să te plictiseşti prea repede.
* Testarea: după ce termini de învăţat, scrie pe o foaie de hârtie o serie de întrebări şi încearcă să răspunzi la ele fără să tragi cu ochiul în manual sau pe foile cu notiţe. Testarea personală după fiecare lecţie repetată este cea mai eficientă etapă a procesului de învăţare.
* Redu activităţile irelevante: atunci când ai de citit multe cărţi, încearcă să citeşti mai repede, să nu te mai pierzi printre gânduri şi să fie nevoie să reiei lectura.

Distribuie articolul: