Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » 5 septembrie – Ziua profesorilor, în India
5 septembrie – Ziua profesorilor, în India
Sursă foto: pritamkabe.wordpress.com

5 septembrie – Ziua profesorilor, în India

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Profesorii sunt unii dintre cei mai respectaţi specialişti în societatea Indiei, iar 5 septembrie este ziua în care aceştia îşi sărbătoresc ziua profesională. Această zi coincide cu ziua de naştere a doctorului Sarvepalli Radhakrishnan, filozof, pedagog, persoană publică şi de stat. În perioada 1962-1967, Sarvepalli Radhakrishnan a fost preşedinte al Indiei.

Există şi o legendă despre sărbătoarea profesorilor din India. Odată, cei din anturajul preşedintelui l-au rugată să le permită să organizeze ziua de naştere a liderului indian la nivel de sărbătoare naţională. Răspunsul lui Sarvepalli Radhakrishnan a fost următorul: mai bine ar fi ca în această zi să fie sărbătoriţi colegii săi: pedagogii.

Sarvepalli Radhakrishnan s-a născut într-o familie înstărită. A absolvit un colegiu creştin din oraşul Madras. După susţinerea tezei de doctor, a predat la câteva colegii şi universităţi din India, a tradus din limba sanscrită texte religioase şi filozofice, şi-a publicat propriile lucrări dedicate filozofiei indiene.

Când India şi-a declarat independenţa, Sarvepalli Radhakrishnan s-a implicat activ în diverse proiecte sociale şi de stat, fiind totodată ambasador UNESCO, a condus procesul de desfăşurare a reformelor în educaţia superioară din India şi abia după toate acestea a devenit preşedinte al ţării. Şi în această calitate, a continuat să muncească pentru ca cetăţenii Indiei să aibă acces la educaţie de calitate. Datorită activităţii pe care a desfăşurat-o, el a cucerit simpatia şi respectul cetăţenilor Indiei.

De ziua profesorilor, elevii şi studenţii se îmbracă în haine de sărbătoare şi îşi felicită pedagogii, inclusiv prin organizarea diferitelor concerte şi spectacole.

E de menţionat că Brazilia este una din primele ţări care a încercat să dedice o zi specială în care să fie omagiaţi pedagogii. Astfel, la 15 octombrie 1827, regele Pedro I a emis un decret privind învăţământul primar, însă respectivul document a rămas doar pe hârtie timp de 120 de ani.

Pentru prima dată, Ziua Profesorului a fost sărbătorită în anul 1947, în oraşul
Sao Paulo, într-o şcoală mică. La nivel de stat însă această sărbătoare a început să fie marcată doar în 1963, când a fost adoptată legea privind instituirea sărbătorii menţionate în ziua de 15 octombrie.

Distribuie articolul: