Sanctum
Home » Profesori şi elevi. Sfaturi pentru părinţi » 5 paşi pentru a le creşte copiilor respectul de sine
5 paşi pentru a le creşte copiilor respectul de sine
Sursă foto: smartandhappychild.ro

5 paşi pentru a le creşte copiilor respectul de sine

Distribuie articolul:

Ce este mai important pentru un copil decât încrederea în forţele proprii? Nu-i tocmai o misiune uşoară să-i faci  înţeleagă că dacă ei nu se plac pe ei înşişi, va fi mai greu să-i convingă pe ceilalţi să-i placă. Iată câteva sfaturi oferite de specialiştii site-ului parent.net ca  modelezi un copil care  se respecte pe sine şi  devină un adult echilibrat, de succes:

1. Ajută-ţi copilul  aibă încredere în el

Una dintre cele mai mari probleme ale adulţilor este nehotărârea. Nu ştiu  reacţioneze la evenimentele care au loc în jurul lor şi le este foarte greu  ia decizii. Acest lucru este din cauza lipsei de încredere în propriile judecăţi. Undeva părinţii noştri au greşit. De ce  greşim şi noi cu copiii noştri? Încrederea în forţele proprii nu e ceva cu care ne naştem. Trebuie  o dobândim. Încurajează-ţi copiii  ia decizii, încă de la vârste foarte fragede. Oferă-le alternative, lasă-i  hotarască singuri. Chiar dacă nu a luat decizia cea mai bună, arată-i unde a greşit. Încurajează-l  mai încerce o dată şi încă o dată, şi încă o dată. Până când reuşeşte.

2. Tratează-l cu respect

Respectul se dobândeşte, nu se impune cu forţa. Dacă tratezi cu respect, vei primi respect. Doar pentru că i-ai dat viaţă copilului tău, asta nu înseamnă că eşti mai presus decât el. Arată-i ce înseamnă respectul şi învaţă-l  respecte la rândul său. Va şti mai târziu  facă diferenţa.

3. Maximizează punctele tari, minimizează-le pe cele slabe

Cu toţii avem defecte şi calităţi. Majoritatea părinţilor au tendinţa de a le arăta copiilor numai ce fac greşit şi trec foarte uşor cu vederea o faptă bună. O mişcare total greşită. Dacă te focalizezi pe lucrurile negative, nu vei reuşi decât să-l faci  creadă că el n-o  fie niciodată în stare de un lucru bun. Încurajează-l de fiecare dată când a făcut un lucru bun, a luat o notă mare, a ajutat pe cineva, a luat o hotărâre bună. Copilul tău va prinde aripi în viitor.

4. Deschide-ţi şi sufletul, nu numai portofelul

E adevărat că orice copil îşi doreşte ceva bun, o jucărie, un DVD cu desene animate, o carte nouă, un computer nou, o pereche de role sau o bicicletă. Însă nu numai obiectele conctrete, palpabile, îi cresc respectul de sine. Încearcă să-l implici şi în viaţa de familie. Dacă este suficient de mare  înţeleagă, cere-i sfatul într-o problemă, chiar şi imaginară. Vorbeşte cu el, se va simţi astfel important, iar încrederea în forţele proprii va creşte negreşit.

5. Vorba dulce mult aduce

Indiferent de limba vorbită, acest proverb este universal valabil. Orice ai vrea să-i impui copilului tău, impune cu blândeţe, cu calm, fără ţipere şi isterii. Dacă tu ai o atitudine pozitivă, copilul tău va fi mult mai receptiv.

Sursă: www.sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul: