Sanctum
Home » Profesori şi elevi. Sfaturi pentru părinţi » 5 lucruri pe care copiii trebuie să le înveţe despre bani
5 lucruri pe care copiii trebuie să le înveţe despre bani
Sursă foto: radiocluj.ro

5 lucruri pe care copiii trebuie să le înveţe despre bani

Distribuie articolul:

Când te gândeşti, ca parinte, la educaţia financiară a copilului tău, ia în considerare că cel mai important obiectiv este ca cel mic să înţeleagă că banii nu sunt o „resursă” nelimitată, care apare de fiecare dată când el are o nevoie sau o dorinţă.

Explică-i că banii se câştigă prin muncă, trebuie chibzuiţi, că atunci când îi cheltuim pentru a cumpăra un anumit lucru, există şi un anumit „cost de oportunitate”, adică alegem acel lucru în defavoarea altuia. Iată câteva idei după care te poţi ghida în procesul de educare financiară a copilului tău, oferite de Smart Education, centru de studii specializat în educaţie financiară şi antreprenoriat pentru copii.

Sursă foto: http://www.libhumanitas.ro/

Sursă foto: http://www.libhumanitas.ro/

Permite-i copilului tău să aiba acces la o sumă de bani, pentru a putea înţelege importanţa acestora

Nu vorbim despre sume foarte mari, desigur, ci despre câţiva bănuţi de buzunar, pe care copilul să şi-i poată aloca după cum consideră mai bine. Îi stimulezi astfel, pe lângă spiritul de analiză (trebuie să facă alegeri), şi un anumit nivel de independenţă. Sigur că tu, ca părinte, vei fi alături de copil cu sfaturi, dar alegerea trebuie să rămână la el. Pregăteşte-te şi de alegeri care nu vor fi pe placul tău. Copiii pot învăţa chiar mai multe dintr-o greşeală decât din alegeri bune făcute de alţii, în acest domeniu.

Învaţă-ţi copilul că banii se câştigă prin muncă, pentru a înţelege valoarea lor

Deseori, când întrebăm copiii cum plănuiesc să facă rost de banii necesari pentru anumite lucruri pe care şi le doresc, răspunsul vine natural: „Păi cum? De la părinţi!”. În cazul copiilor mai mari, peste 6 ani, poţi să stabileşti anumite „sarcini” pentru îndeplinirea cărora aceştia să obţină câţiva bănuţi suplimentari. Fie că este vorba de treburi gospodăreşti, mici comisioane sau alte activităţi în care îl poţi implica pe cel mic, toate acestea îi vor învăţa mai multe despre valoarea banilor. Câştigându-şi singur banii, copilul va fi chibzuit în a-i cheltui.

Ajută-ţi copilul să facă strategii pentru economisirea pe termen lung, pentru a achiziţiona lucruri de valoare mai mare

Dacă ştii că cel mic îşi doreşte cu adevărat un anumit lucru, fie că vorbim despre echipament sport, bicicletă, jucărie sau altceva, ajută-l să găsească o strategie pe termen lung pentru a obţine o sumă de bani mai importantă. Faceţi împreună un plan de economisire regulată însoţit de o strategie de obţinere a banilor suplimentari.

Explică-i copilului tău rolul băncilor şi al conturilor

Cel mic va fi fascinat să înţeleagă ce înseamnă banca. Poţi chiar să îi deschizi un cont în bancă. Atfel, copilul se poate familiariza cu mijloacele moderne de plată. Vorbim în special de carduri şi poate experimenta singur faptul că bancomatele oferă doar sumele pe care le deţii în cont. Se întâmplă ca cei mici să-şi trimită părinţii la bancomat, atunci când aceştia le explică faptul că nu au suficienţi bani pentru a cumpăra ce-şi doreau copiii.

Încurajează, pe lângă cheltuiala chibzuită, şi generozitatea

E o lecţie de viaţă pe care copiii ar trebui să o primească încă de mici. Ei înţeleg astfel că a oferi, chiar dacă nu aduce un beneficiu vizibil imediat, produce multă bucurie în ochii celui care primeşte. E important ca cel mic să participe la orice gest de donaţie, astfel încât să poată vedea şi reacţia celui care primeşte.

Sursă: www.wall-street.ro 

Distribuie articolul: