Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » 5 elevi din Republica Moldova vor participa la Concursul Internațional ”Intel ISEF 2017” din SUA
5  elevi din Republica Moldova vor participa la Concursul Internațional ”Intel ISEF 2017” din SUA

5 elevi din Republica Moldova vor participa la Concursul Internațional ”Intel ISEF 2017” din SUA

Distribuie articolul:

Trei echipe de elevi din Republica Moldova vor participa la Concursul Internațional de Științe și Inginerie pentru elevi ”INTEL  IESF 2017”,, care se va desfășura în perioada 14-19 mai curent, în Los Angeles, SUA. Proiectele elevilor moldoveni au obținut punctajul maxim în categoria la care au concurat în cadrul Concursului Național de Științe și Inginerie ”Mold SEF”, ediția a V-a. Astfel, printre câștigătorii concursului național se regăsesc Elena Tighineanu și Nadejda Hîncu, Ion Cerempei, Sandu Chirița și Igor Moscaleț.

Elena Tighineanu și Nadejda Hîncu, eleve la Liceul Teoretic ”Orizont” din mun. Chișinău, au prezentat la ”Mold SEF 2017” un amestec de juglonă care are proprietăți îmbunătățite – solubilitate mai mare, biodisponibilitate mai ridicată, stabilitate, alte beneficii de manipulare a materialelor. Utilizat într-un anumit raport, amestecul propus de cele două tinere s-a dovedit a fi mai eficient decât amestecul pur de juglonă, folosit pe scară largă în medicină.

Ion Cerempei, elev la Liceul Teoretic ”George Călinescu” din mun. Chișinău, a prezentat un motor cu ardere externă, în construcția căruia lipsește răcitorul, iar în calitate de agent termic poate fi utilizat aerul atmosferic, într-un ciclu deschis. Problema pe care o rezolvă invenţia este simplificarea construcției motorului cu ardere externă, majorarea puterii specifice și a rentabilității economice.

Sandu Chirița și Igor Moscaleț, elevi la Liceul Tehnologic ORT ”B.Z.Herțli” din mun. Chișinău, au elaborat un sistem îmbinat de autentificare ce recunoaște utilizatorul în baza parametrilor de folosire a mouse-ului și de tapare. Acest sistem îmbinat îmbunătățește soluțiile existente de autentificare bazate doar pe utilizarea tastierei. Sistemul propus de cei doi elevi poate fi aplicat în diferite domenii, pentru securizarea în mediul online, securizarea documentelor importante de pe calculator etc.

Ediția a V-a a Concursului Național de Științe și Inginerie ”Mold SEF” a avut loc în perioada 23-25 februarie 2017. La competiție au participat 61 de proiecte elaborate de 90 de elevi de la instituţii de învățământ din raioanele Ialoveni, Orhei, Cahul, Căuşeni, Făleşti, Soroca, mun. Chișinău și Bălți. Din numărul total de proiecte, 30 au fost la categoria Științe şi Matematică, 17 la categoria Științe aplicate şi 14 proiecte la categoria Tehnologia informației.

Deținătorii locurilor I, II, III și proiectele care au obținut mențiune – au primit premii bănești și cadouri.

Concursul Național de Științe și Inginerie ”Mold SEF 2017” a fost organizat de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, Ministerul Educației, în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor IT și Compania ”Intel”.

Distribuie articolul: