Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » 43 de colegii şi 67 de şcoli profesionale şi de meserii au oferit anul acesta 20 000 de locuri

43 de colegii şi 67 de şcoli profesionale şi de meserii au oferit anul acesta 20 000 de locuri

Distribuie articolul:

La 1 iulie curent, a fost dat startul concursului de admitere în colegiile şi şcolile profesionale şi de meserii din Republica Moldova. Campania a durat până la 31 iulie pentru colegii şi până la 12 august pentru şcolile profesionale şi de meserii.

La concursul de admitere în colegii şi şcolile profesionale şi de meserii au avut posibilitatea să participe toţi doritorii, indiferent de vârstă. Candidaţii au participat la concurs doar într-o singură instituţie de învăţământ, exclusiv la o specialitate.

Planul de admitere – 2014 în colegii a constituit 9146 de locuri (4585 – cu finanţare bugetară şi 4561 – pe bază de contract). Pentru absolvenţii gimnaziului, cota-parte cu finanţare bugetară a fost de 3910 locuri, iar pentru cei care au studii liceale sau medii de cultură generală – 675 de locuri.

În colegii cererile au fost depuse în perioada 1 – 31 iulie. Rezultatele au fost anunţate până la 3 august. Concursul repetat s-a desfăşurat în perioada 4 – 8 august.

Pentru şcolile profesionale şi cele de meserii, anul acesta au fost prevăzute 11 564 de locuri, dintre care 10 844 – cu finanţare bugetară şi 720 – în bază de contract.

La solicitarea instituţiilor de învăţământ şi a agenţilor economicei, planul de înmatriculare în şcolile profesionale a fost completat cu 8 meserii/profesii noi: asamblor montator profile de aluminiu şi geam termopan; confecţioner tîmplărie din aluminiu şi mase plastice; lăcătuş la reparaţia tractoarelor şi maşinilor rutiere, fierar-betonist; tipăritor tipar plat; asfaltobetonist; cizmar-confecţioner încălţăminte ortopedică; operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor.

În şcolile profesionale depunerea cererilor s-a efectuat în două etape: 1 iulie – 12 august, cu anunţarea rezultatelor până pe 15 august, şi 15 – 20 august, cu anunţarea rezultatelor până pe 25 august.

Admiterea 2014 s-a desfăşurat în 43 de colegii şi în 67 şcoli profesionale şi de meserii.

Distribuie articolul: