Sanctum
Home » Profesori şi elevi. Sfaturi pentru părinţi » 20 de tehnici despre cum să creşti un copil rezistent emoţional
20 de tehnici despre cum să creşti un copil rezistent emoţional
Sursă foto: sfatulparintilor.ro

20 de tehnici despre cum să creşti un copil rezistent emoţional

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

“Am părinţi care ţin la mine” şi “Am părinţi care mă ascultă” sunt afirmaţiile care, potrivit unui studiu, demonstrează faptul că adolescenţii sunt rezistenţi din punct de vedere emoţional. Studiul a fost realizat anul trecut, în Australia, la el participând 1600 de adolscenţi. Autorul cercetării este Andrew Fuller, un renumit psiholog de copii şi adolescenţi. Studiul a dezvăluit, astfel, de unde porneşte rezistenţa emoţională a copilului şi ce trebuie să i se ofere din partea părinţilor.

Oricat de mult am incerca noi, părinţii, să-l protejăm, la un moment dat, copilul nostru va fi rănit emoţional: poate va fi necăjit la şcoală de alţi copii, poate prietenii îl vor lua peste picior pentru că nu are cel mai nou model de telefon. Copiii pot fi destul de răi, iar cei mai sensibili pot ajunge să sufere din motive care nouă, părinţilor, ne par banale.

Ţinând cont de aceasta, portalul http://centruldeparenting.ro propune o listă care conţine 20 de tehnici simple prin care noi, părinţii, putem să-i ajutăm pe copii să fie puternici, ca să facă faţă mai uşor diferitelor provocări.

 1. Nu-i mai spune „Sunt ocupat! Am treabă! Nu pot acum”. Pentru un copil, dragostea nu se traduce prin cadouri, ci prin timp şi atenţie.
 2. Închide telefonul mobil, tableta, laptopul, televizorul şi oferă-i copilului tău timp de calitate, şansa unei comunicări adevărate.
 3. Atunci când îi vorbeşti, priveşte-l în ochi.
 4. Ascultă-l cu adevărat! Nu-l întrerupe, fii interesat de ceea ce spune.
 5. Nu renunţa la ora de poveşti, înainte de somn.
 6. Fii calm. Sau propune-ţi să fii mult mai calm decât eşti acum.
 7. Petrece timp doar tu cu el, mai ales dacă în casă mai sunt şi alţi fraţi. Momentul de 1 la 1 este foarte important. Pentru că atunci când vine vorba despre subiecte delicate, este foarte puţin probabil să vorbească în prezenţa altor persoane.
 8. Oferă-i multe îmbrăţişări şi mângâieri.
 9. Zâmbeşte-i de fiecare dată când te cheamă, când te întreabă ceva.
 10. Fă-ţi timp să nu faci nimic. Staţi cu toţii relaxaţi, fără a fi presaţi de un program.
 11. Când lucrurile sunt complicate, nu le complica şi tu mai mult. Dacă ai un copil care plânge nervos, păstrează-ţi calmul. Dacă te enervezi, nu vei rezolva nimic. La fel şi în situaţiile în care eşti pus în faţa unui comportament mai dificil al copilului. Tu eşti adultul şi trebuie să dai dovadă de maturitate, măiestrie şi fineţe în astfel de situaţii.
 12. Oferă libertate! Dacă mergeţi la cafenea, lasă-l să-şi comande singur. Încurajează-i independenţa şi fii mai mult un ghid şi un observator atent, nu un conducător.
 13. Scrie de mână mici bileţele vesele ori cu mesaje de afecţiune sau încurajare.
 14. Jucaţi-vă pe covor, staţi pe iarbă. Prima şi cea mai importantă punte de legătură cu copilul este prin joc.
 15. Păstrează toate cadourile pe care le primeşti: de la castane, felicitări stângace, flori de câmp. Păstrează ceea ce îţi dăruieşte şi ţine cadoul la vedere. Va simţi că îl apreciezi mult.
 16. Spune-i „Te iubesc!”. Nu-ţi fie teamă de aceste cuvinte şi, în niciun caz, jenă să îţi arăţi sentimentele. Până la urmă, este copilul tău şi el merită cel mai mult aceste cuvinte.
 17. Arată-i că-l iubeşti.
 18. Arată-i că-l respecţi.
 19. Fii mereu acolo pentru el, la orice oră.
 20. Nu ţipa la el, nu-l pedepsi, nu-l brusca, nu-l jigni atunci când îţi spune că a făcut ceva.
Distribuie articolul: