Sanctum
Home » Istorii de succes. Digest » 20 de programe internaţionale de educaţie financiară, antreprenorială şi orientare profesională, pentru elevii din România
20 de programe internaţionale de educaţie financiară, antreprenorială şi orientare profesională, pentru elevii din România

20 de programe internaţionale de educaţie financiară, antreprenorială şi orientare profesională, pentru elevii din România

Distribuie articolul:

Elevii din România vor putea urma în anul şcolar 2015-2016 cele 20 de module, implementate gratuit de organizaţia Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi prin susţinerea financiară a comunităţii de afaceri.

Organizaţia pune la dispoziţia elevilor şi profesorilor programe internaţionale adaptate realităţii economice din România, ce cuprind module learning by doing pentru fiecare nivel de studiu – primar, gimnazial, liceal, universitar – în şase domenii esenţiale: dezvoltarea abilităţilor de viaţă, educaţie financiară, antreprenorială, economică, orientare profesională şi educaţie pentru sănătate şi viaţă activă.

Elevii şi profesorii din programele JA primesc gratuit un pachet educaţional complet, ce cuprinde manuale şi materiale auxiliare, traininguri şi webinarii, consultanţă voluntară la clasă din partea JA şi a unor profesionişti din mediul de afaceri, acces la competiţii naţionale şi internaţionale şi posibilitatea de a câştiga burse şi finanţări pentru proiecte şcolare şi de business.

„Pentru noi, participarea în programul JA a fost o experienţă incredibilă, nu numai prin faptul că am învăţat să facem business şi să lucrăm în echipă, dar şi pentru că am cunoscut oameni cu adevărat deosebiţi, cărora nu le e frică să arate ce gândesc, care nu se tem de eşec – oameni de succes”, a spus Vlad Dinu, elev la liceul Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

Conţinutul practic al programelor vine în completarea noţiunilor teoretice specifice programei obligatorii, aducând şcoala mai aproape de viaţa reală. Anul trecut, peste 4.200 de profesori au ales să predea module JA, oferind elevilor posibilitatea de a deprinde noi abilităţi şi de a interacţiona cu profesionişti din mediul de business ce participă la ore ca voluntari.

„Aplic de foarte mulţi ani programe JA şi de fiecare dată am învăţat ceva nou, am aplicat metode noi, am implementat experienţele şi la discipline din trunchiul comun, am participat la activităţi interesante şi am cunoscut oameni noi”, a recunsocut Mihaela Diaconescu, Colegiul Tehnic de Aeronautică Henri Coanda.

Potrivit studiilor de impact realizate la nivel internaţional în reţeaua JA, absolvenţii programelor JA au mai multe şanse de angajare, lansează mai multe business-uri şi câştigă mai bine decât colegii lor. În România, alumnii JA se regăsesc în noile generaţii de antreprenori şi în managementul unor mari companii.

„Pentru mine, principala problemă în şcoală era că nu vedeam utilitatea unora dintre cunoştinţele pe care trebuia să le asimilez. Din păcate, mulţi tineri se plâng şi acum exact de lucrul ăsta. Mult mai târziu, în viaţa reală din afara şcolii, constaţi că poţi aplica ceea ce ai învăţat la şcoală sau că ai învăţat ceva util, un ‘ceva’ pe care, din păcate, nu ţi-l mai aminteşti. Marele avantaj al cursurilor JA este că sunt practice. Ce înveţi, aplici imediat şi astfel informaţia se fixează. (…) Cu ajutorul lor, am înţeles cum trebuie să gândesc pentru a putea deschide o firmă şi mai ales care sunt factorii care influenţează succesul unei afaceri”, a comunicat Cosmin Malureanu, fondator şi CEO Ascendia design şi câştigător în 2014 al competiţiei europene eSkills for Jobs la categoria Antreprenoriat digital.

În anul şcolar 2014-2015, peste 280.000 de tineri din peste 1.600 de unităţi de învăţământ din toată ţara au urmat programele JA, intrând în reţeaua internaţională JA, din care fac parte 39 de ţări din Europa şi 123 din lume. Elevii şi studenţii înscrişi în programul de antreprenoriat au câştigat finanţări de peste 20.000 de euro pentru proiectele lor de business şi au fost sprijiniţi să participe la competiţii internaţionale.

Sursă: www.portalinvatamant.ro

Distribuie articolul: