Sanctum
Home » Noutăți. Evenimente » 1500 de euro pot salva viaţa unei micuţe pictoriţe
1500 de euro pot salva viaţa unei micuţe pictoriţe

1500 de euro pot salva viaţa unei micuţe pictoriţe

Distribuie articolul:

Tatiana Roşca-Robu

Lenuţa Cibotari are 10 ani şi învaţă la un liceu din sectorul Buiucani, Chişinău. Îi place să fie o elevă sârguincioasă, curioasă, harnică, prietenoasă. Este pasionată de matematică, fapt demonstrat de câteva diplome de excelenţă obţinute până acum la liceu. Pasiunea ei cea mare este însă pictura. Pentru ea, orice obiect, fenomen poate deveni tablou. Pictează ceea ce vede şi simte. Totodată, transformă în tablouri vise de-ale ei pe care speră că, într-o zi, le va vedea împlinite…

Interpretul Adrian Ursu a susţinut-o financiar pe Lenuţa, ca să ajungă la clinica din Turcia

Interpretul Adrian Ursu a susţinut-o financiar pe Lenuţa, ca să ajungă la clinica din Turcia

Lenuţa este un copil deosebit. În timp ce colegii ei aleargă, se joacă, fac sport, ea este nevoită să fie cuminte. Prea cuminte! Pentru că aşa îi dictează inimioara ei care are nevoie de ajutor din partea medicilor.

În luna martie 2016, Lenuţa a mers împreună cu părinţii săi în Turcia, doar că nu pentru a se odihni şi bronza pe plajă, ci pentru a fi consultată de medicii unei clinici specializate în cardiologie. Specialiştii turci au confirmat diagnosticul: anevrism de aortă, “noutate” care a venit ca un trăsnet în familia Cibotari pe când Lenuţa avea doar 5 anişori. De atunci, au urmat consultaţii, investigaţii, tratamente.

lenuta-cibotari-la-spitalAtunci, în martie 2016, medicii au şi decis că fetiţa trebuie operată. Astfel, la 30 martie, Lenuţa a suferit o intervenţie chirurgicală care a fost apreciată de medicii turci ca fiind una reuşită.

Pentru acea călătorie, Lenuţa a avut nevoie de bani. O parte din suma necesară a fost donată de către oameni cu inimă mare. Printre aceştia, este şi un domn, fost profesor de matematică, din raionul Călăraşi. În vârstă de 82 de ani, acesta a spus că şi-ar dori să aibă o nepoţică aşa ca Lenuţa. Şi pentru că fetiţa nu mai are niciun bunel, au decis să se înrudească. Atunci, când Lenuţa a avut nevoie de prima intervenţie chirurgicală, bunelul de la Călăraşi a ajutat-o cu două mii de lei. Acum, el o ajută cu sfaturi despre cum e mai simplu să rezolve o problemă de matematică sau despre cum poate fi găsită o ieşire dintr-o situaţie mai complicată… Vorbesc la telefon în fiecare săptămână. Iar uneori, dl profesor vine la Chişnău, pentru a-şi vizita nepoţica.

Alţi bani necesari pentru operaţia din luna martie au fost obţinuţi din donaţiile oamenilor necunoscuţi, care nu au rămas indiferenţi faţă de istoria fetiţei şi au răspuns apelului lansat pe platforma Guvern24. Nu în ultimul rând, o anumită sumă a fost obţinută din vânzările tablourilor pictate de Lenuţa. Astfel, lucrările ei au ajuns la angajaţi ai Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, precum şi la diferite persoane pasionate de artă din Republica Moldova, dar şi din Marea Britanie şi SUA.

Datele generale ale contului de card, deschis pe numele Veronică Cibotari, mămica Lenuţei

Datele generale ale contului de card, deschis pe numele Veronică Cibotari, mămica Lenuţei

Din martie şi până în prezent, Lenuţa s-a bucurat de o copilărie obişnuită, fără durere şi fără renunţări la joacă. De aproape o lună însă inimioara ei a început să bată alarma. În ultimele săptămâni, învăţătoarea o sună tot mai des pe Veronica Cibotari, mămica Lenuţei, să vină să ia fetiţa acasă, pentru că se simte rău. Lenuţa nu mai frecventează lecţiile de educaţie fizică, nu mai aleargă şi nu se mai joacă la fel ca ceilalţi copii. Oboseşte foarte repede şi îi este destul de greu să depună vreun efort fizic.

Din nou, fetiţa are nevoie de ajutorul oamenilor cu sufletul mare. Are nevoie de 1500 de euro pentru a ajunge la o nouă consultaţie la clinica din Turcia, unde a fost operată în luna martie curent. Până a aduna aceşti bani, Lenuţa urmează să fie consultată de un medic cardiolog de aici, din Republica Moldova. Acest lucru i-a fost promis fetiţei de către o jurnalistă din Chişinău, care i-a donat şi 500 de euro.

Şi de această dată, Lenuţa a pregătit câteva tablouri pe care urmează să le vândă, în caz dacă se vor găsi doritori să le cumpere. Unele din acestea vor fi expuse în cadrul unei expoziţii, pe care o va organiza învăţătoarea fetiţei.

Veniturile familiei Cibotari sunt foarte modeste. Mămica Lenuţei a recunoscut că se jenează să apeleze, din nou, la ajutorul oamenilor străini, dar îşi vede fetiţa – unicul copil – suferind şi încearcă să depăşească timiditatea.

Toţi cei care doresc să o ajute pe micuţa Lenuţa Cibotari să ajungă la clinica din Turcia, ca să fie consultată de specialiştii de acolo şi să se facă sănătoasă cât mai curând, pot accesa următorul link sau o pot contacta pe mămica fetiţei, Veronica Cibotari.

Fiecare gest contează!

Безымянный-1.cdr

Distribuie articolul: